Karabük Üniversitesi (KBÜ) akademisyenleri, robotların insanlarla fiziki bariyer olmadan güvenli ve hassas bir şekilde çalışmasını sağlayacak "yeni nesil dönel seri elastik eyleyici" mekanizması geliştirdi. TÜBİTAK destekli proje, rehabilitasyon robotları ve dış iskelet teknolojilerinin önünü açacak.
26 AYLIK TÜBİTAK PROJESİYLE BARİYERLER KALKIYOR
KBÜ Mekatronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Kenan Işık yürütücülüğünde, TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında 26 ayda tamamlanan projede, insan-robot etkileşimini güvenli kılan kritik bir adım atıldı. Klasik sistemlerde robotlar güvenlik riskleri nedeniyle kapalı kabinlerde çalıştırılırken, motor ile eklem arasına yerleştirilen elastik mekanizma sayesinde robotların esnek, kontrollü ve insanlarla aynı ortamda çalışabilir hale gelmesi sağlandı.
KLASİK YAY PROBLEMİ AŞIRI HASSAS ÇÖZÜMLE ÇÖZÜLDÜ
Mevcut sistemlerde yaşanan doğrusallık sorununu çözdüklerini belirten Dr. Öğr. Üyesi Kenan Işık, geliştirdikleri mekanizmanın teknik üstünlüğünü şu sözlerle aktardı:
"Yay mekanizmalı sistemlerde doğrusallık problemi bulunuyordu. Projemizde sistemin tüm çalışma aralığında doğrusal çalışmasını sağlayan yeni bir mekanizma tasarladık. Bu sayede robota az ya da çok yük binse dahi sistem aynı hassasiyetle tepki veriyor ve güvenliği maksimum seviyede tutuyor."
GELECEK HEDEFİ: SAĞLIK SEKTÖRÜ VE REHABİLİTASYON ROBOTLARI
Projeyi başarıyla tamamlayan ekip, yeni hedeflerinin bu teknolojiyi diz eklemi rehabilitasyon cihazları ile dış iskelet (exoskeleton) sistemlerine entegre etmek olduğunu duyurdu. Çalışmada doktora öğrencisi Suriyeli araştırmacı Ghaith Alkaddour da kontrol aşamasında bursiyer olarak görev aldı.