Fon soruşturması kapsamında tutuklanan Tera Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emre Tezmen’in savcılık ifadesinin ayrıntıları ortaya çıktı. Basına yansıyan ifade tutanağına göre Tezmen’e şirket yönetimi, fonların hisse alımları, piyasa değerlerindeki yükseliş ve milyarlarca liralık para transferleri hakkında beş başlıkta soru yöneltildi.
1- YATIRIM KARARLARINI KİM VERİYORDU?
Tezmen’e ilk olarak Tera Holding bünyesindeki yatırım kararlarının kim tarafından alındığı soruldu. Holdingin genel ve stratejik yatırım kararlarını kendisinin verdiğini belirten Tezmen, şirket bünyesindeki hisse alım satım işlemleriyle ilgisinin bulunmadığını savundu. Tera Portföy’ün ayrı bir yönetim yapısına sahip olduğunu söyleyen Tezmen, fonlara ilişkin kararların şirketin yönetim kurulu ile fon yöneticileri tarafından alındığını ifade etti.
2- FONLARIN HİSSE ALIMLARINI BİLİYOR MUYDU?
İfade sırasında Tezmen’e, Tera Portföy tarafından yönetilen fonların VİŞNE, DESTEK, ÖZATA, ODİNE, PASEU ve HEDEF hisselerinde gerçekleştirdiği işlemler soruldu. Tezmen, fonların hangi hisseleri alacağı konusunda bilgi sahibi olmadığını söyledi. Fonların kurulması ve alım satım işlemlerinin Tera Portföy Yönetim Kurulu ile fon yöneticilerinin yetkisinde olduğunu belirtti. Şirket yöneticileriyle hisselerin fonlar tarafından alınması karşılığında herhangi bir anlaşma yapmadığını da savundu.
3- PİYASA DEĞERİ NASIL 620 MİLYAR LİRAYA ÇIKTI?
Tutanakta, Tera grubuna bağlı dört şirketin toplam piyasa değerinin satın alma öncesindeki yaklaşık 9 milyar liradan 620 milyar lira seviyesine yükselmesi de yer aldı. Tezmen, bu yükselişi grubun faaliyet stratejisi ile yatırımcıların Tera şirketlerine duyduğu güvene bağladı. Şirketlerin piyasa değerlerindeki artışın faaliyet raporlarına yansıyan sonuçlarla oluştuğunu ileri sürdü.
4- MİLYARLARCA LİRALIK TRANSFERLERİN KAYNAĞI NEYDİ?
İfade tutanağındaki soruya göre Tezmen, iki ayrı işlemle Tera Yatırım Bankası’na toplam 2 milyar 812 milyon 250 bin lira gönderdi. Tezmen’in Tera Yatırım Holding’den toplam 2 milyar 60 bin lira, Tera Yatırım Menkul Değerler’den ise 2 milyar 775 milyon 840 bin 350 lira aldığı belirtildi. Tezmen, işlemlerin Tera Yatırım Bankası’nın sermaye artırımıyla bağlantılı olduğunu düşündüğünü söyledi. Para hareketlerinin avans ve temettü işlemlerinden kaynaklanabileceğini, ayrıntıların muhasebe kayıtlarında bulunduğunu ifade etti.
5- PARA TRAFİĞİ BİR YILDA NEDEN 28 KAT ARTTI?
İfade tutanağına göre Tezmen’in nakit işlemler dışındaki toplam gelen ve giden transfer hacmi, 2024’te 210 milyon 211 bin 174 lirayken 2025’te 5 milyar 873 milyon 367 bin 723 liraya yükseldi. Tutanaktaki rakamlar üzerinden yapılan hesaplamaya göre para trafiği bir yılda yaklaşık 28 kat arttı. Tezmen’e artışın gelir, satış, borçlanma veya yatırım işlemlerinden hangisine dayandığı soruldu.
Tezmen, para hareketlerinin Tera Yatırım Bankası’nın sermaye artırım sürecinden kaynaklandığını düşündüğünü belirtti. Paranın avans olarak alındığını ve sermaye artırım bedeli şeklinde bankaya aktarıldığını savundu. Tera ve Pusula Portföy’ün yönetici kademelerinde bulunan isimlere ilişkin hukuki süreç devam ederken dosyadaki iddialar hakkında kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmuyor.