Semerkant’ta düzenlenen AKB’nin 59. Yıllık Yönetim Kurulu Toplantısı’nda konuşan Gutierrez, Türkiye’nin Orta ve Batı Asya ekonomisindeki kritik rolüne dikkat çekti. Türkiye’nin, bölge GSYH’sinin yaklaşık yüzde 64’ünü oluşturduğunu ifade eden Gutierrez, büyümenin iç talep ve yatırımların katkısıyla güçlü seyrini sürdürdüğünü vurguladı.
“BÖLGESEL ÜYELİK DÖNÜM NOKTASI OLDU”
Gutierrez, Türkiye’nin geçen yıl AKB’de bölgesel üye statüsüne geçmesinin, ilişkiler açısından önemli bir eşik olduğunu belirtti. Bu süreçte hem kamu hem de özel sektörde önemli projelerin hayata geçirildiğini dile getirdi.
KAMU VE ÖZEL SEKTÖRE DESTEK ARTIYOR
AKB Yönetim Kurulu’nun üç kamu projesini onayladığını ve iki özel sektör finansmanının devreye alındığını aktaran Gutierrez, finansman akışının hızlandığına işaret etti.
SON 5 YILDA 5,1 MİLYAR DOLARLIK TAAHHÜT
Banka, son beş yılda bölgeye yıllık ortalama 5,1 milyar dolar tutarında kamu ve özel sektör finansmanı sağladı. Kamu yatırımları ağırlıklı olarak ulaşım, kamu yönetimi ve finans alanlarında yoğunlaşırken, özel sektör yatırımları enerji, finans ve tarım sektörlerinde öne çıktı. Genel değerlendirmeler, Türkiye ile AKB arasındaki işbirliğinin önümüzdeki dönemde daha da derinleşeceğine işaret ediyor.