Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Beykoz'da düzenlenen tapu teslim töreninde önemli açıklamalarda bulundu.
Beykoz Belediyesi önünde gerçekleştirilen törende, 25 mahallede bulunan 2/B kapsamındaki taşınmazlara ilişkin devir işlemlerinin tamamlandığı açıklandı.
1071 HAK SAHİBİ TAPUSUNA KAVUŞTU
Bakan Murat Kurum, bakanlığın yetki alanında bulunan 25 mahalledeki taşınmazların Beykoz Belediyesine devredildiğini belirtti.
Kurum, çalışmalar kapsamında 1071 hak sahibinin tapusuna kavuştuğunu söyleyerek, yıllardır süren mülkiyet belirsizliğinin önemli ölçüde çözüme kavuşturulduğunu ifade etti.
MÜLKİYET SORUNUNDA BELİRSİZLİK SONA ERDİ
Beykoz'daki 2/B sorununun uzun süredir çözüm beklediğini hatırlatan Kurum, devletin vatandaşın mülkiyet hakkını güvence altına alma sorumluluğunu yerine getirdiğini söyledi.
Tapu teslimlerinin ardından ilçedeki hak sahiplerinin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi adına önemli bir adım atıldığı vurgulandı.
KONUT FİYATLARI İÇİN İNDİRİM SİNYALİ
Bakan Kurum, konuşmasında Tokatköy Kentsel Dönüşüm Projesi'ne de değindi.
Projeye sonradan dahil edilen hak sahipleriyle ilgili yeni bir çalışma yürütüldüğünü belirten Kurum, vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda konut fiyatlarında indirim yapılması için düzenleme başlatıldığını açıkladı.
“İSTANBUL'UN DEPREME HAZIRLANMASI BEKA MESELESİDİR”
İstanbul'un en önemli gündeminin deprem olduğunu belirten Bakan Kurum, kentsel dönüşüm çalışmalarının kararlılıkla sürdüğünü söyledi.
Kurum, İstanbul'un depreme hazırlanmasının bir beka meselesi olduğunu vurgulayarak, vatandaşların güvenli konutlara kavuşması için projelerin hız kesmeden devam edeceğini ifade etti.
YARISI BİZDEN KAMPANYASI DEVAM EDİYOR
Bakan Kurum, “Yarısı Bizden Kampanyası” kapsamında vatandaşlara hibe, kredi ve taşınma desteği sağlandığını hatırlattı.
Ayrıca İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi ile ilk yıl geri ödemesiz, 3 milyon liraya kadar kredi imkânı sunulduğunu belirtti.
15 BİN KİRALIK SOSYAL KONUT GELİYOR
Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesinin sürdüğünü belirten Kurum, İstanbul'a toplam 115 bin sosyal konut kazandırılacağını açıkladı.
Bu konutların 15 bininin kiralık sosyal konut modeliyle hizmet vereceğini söyleyen Kurum, TOKİ'nin ev sahibi olacağı sistemde vatandaşların kiracı olarak oturacağını ifade etti.
KİRALIK SOSYAL KONUTLAR EYLÜLDE BAŞLAYACAK
Bakan Kurum, kiralık sosyal konutların eylül ayında hak sahiplerine sunulmaya başlanacağını duyurdu.
Türkiye genelindeki sosyal konut teslimlerinin ise 2027 yılının mart ayından itibaren başlayacağını belirten Kurum, dar gelirli vatandaşların konuta erişimini kolaylaştıracak adımların süreceğini söyledi.
DEPOZİTO YÖNETİM SİSTEMİ'NDE İLK RAKAMLAR AÇIKLANDI
Bakan Kurum, 1 Temmuz'da uygulamaya alınan Depozito Yönetim Sistemi'nin ilk sonuçlarını da paylaştı.
Sistemin ilk 5 gününde 7 milyon 600 bin ambalajın geri dönüşüme kazandırıldığını belirten Kurum, uygulamanın çevre ve ekonomi açısından önemli katkı sağlayacağını söyledi.
YILLIK 25 MİLYAR AMBALAJ HEDEFİ
Depozito Yönetim Sistemi'nin tam kapasiteye ulaşmasıyla yıllık 25 milyar ambalajın toplanmasının hedeflendiğini aktaran Kurum, bu sayede Türkiye ekonomisine yıllık yaklaşık 30 milyar liralık katkı sağlanmasının öngörüldüğünü dile getirdi.
Kurum, sistemin çevre kirliliğini azaltırken geri dönüşüm ekonomisini de güçlendireceğini ifade etti.
İSTANBUL'DA 14 İLÇEDE 2/B ÇALIŞMASI SÜRÜYOR
Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Hakan Gedikli de İstanbul genelinde 14 ilçede 2/B kapsamındaki hak sahipliği çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.
Gedikli, önümüzdeki 6 ay içinde 2 binin üzerinde yeni parselin tescil edilerek hak sahiplerine kazandırılmasının hedeflendiğini belirtti.