Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Cevdet Yılmaz açıkladı: Fon Koordinasyon Kurulu yarın toplanıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Fon Koordinasyon Kurulunun ikinci toplantısının yarın sabah yapılacağını ve yol haritasının belirlendiğini açıkladı.

EKONOMİ 01.10.2026 09:18 Nahibe Demirel Okuma Süresi: 2 dk
Cevdet Yılmaz açıkladı: Fon Koordinasyon Kurulu yarın toplanıyor
Paylaş:
N

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, tasfiye sürecindeki yatırım fonlarına ilişkin çalışmaların koordinasyonu amacıyla oluşturulan Fon Koordinasyon Kurulunun ikinci toplantısının yarın sabah yapılacağını açıkladı. Yılmaz, süreç için yol haritasının belirlendiğini ve ilgili kurumların kendi görev alanlarında eşgüdüm içinde somut adımlar attığını bildirdi.

FON KOORDİNASYON KURULU NEDEN KURULDU?

Fon Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ekonomi yönetimi ve ilgili kurumların üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantının ardından oluşturuldu. Kurulun başkanlığına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz getirildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının açıklamasına göre kurulun temel amacı, tasfiyesine karar verilen yatırım fonlarına ilişkin sürecin yatırımcıların meşru hakları ve kamu yararı gözetilerek hızlı biçimde yürütülmesini sağlamak ve kurumlar arasındaki genel koordinasyonu gerçekleştirmek.

131 FONDA 455 BİN 758 YATIRIMCI BULUNUYOR

SPK, 17 Eylül tarihli kararlar kapsamında 7 portföy yönetim şirketine ait toplam 131 fonun tasfiyesine karar verildiğini açıkladı. Merkezi Kayıt Kuruluşu kayıtlarına göre söz konusu fonlarda 455 bin 758 tekil yatırımcı bulunuyor.

Tasfiye sürecinde fonların portföylerindeki varlıkların uygun piyasa koşullarında elden çıkarılabilmesi amacıyla daha önce üç ay olarak belirlenen bazı işlemler için süre altı aya çıkarıldı. SPK, bunun tasfiyenin mutlaka altı ay süreceği anlamına gelmediğini, piyasa şartlarına bağlı olarak daha erken tamamlanabileceğini duyurdu.

YATIRIMCILARA ÖDEME İÇİN YOL HARİTASI HAZIRLANDI

Kurulun oluşturulmasına giden süreçte SPK, tasfiye kapsamındaki fonların mal varlığı ve likidite durumlarını dikkate alan bir ödeme yol haritası hazırladı. Mutabakatı tamamlanan yatırımcılara yapılacak ödemelerin, fonların mevcut varlıkları ve tasfiye sürecindeki gelişmeler doğrultusunda gerçekleştirilmesi planlandı.

SPK ayrıca 17 Eylül'de TEFAS üzerinden alım ve satıma kapatılan fonlarda bazı yatırımcıların iptal edilen talimatlarına ilişkin ödeme esaslarını da açıkladı. Buna göre tasfiye bakiyesinden, yatırımcıların fondaki katılma payı oranlarına göre ödeme yapılacak.

YOL HARİTASI BELİRLENDİ, İKİNCİ TOPLANTI YARIN

Cevdet Yılmaz, Fon Koordinasyon Kurulunun çalışmalarında yol haritasının belirlendiğini ve ilgili tüm kurumların görev alanlarına giren konularda koordinasyon içinde hareket ettiğini söyledi.

Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından oluşturulan ve başkanlığını yürüttüğü Fon Koordinasyon Kurulunun ikinci toplantısının yarın sabah gerçekleştirileceğini açıkladı. Toplantıda tasfiye süreci, yatırımcı ödemeleri ve kurumlar tarafından yürütülen çalışmaların geldiği aşamanın ele alınması bekleniyor.

DDK DA FON İŞLEMLERİNİ İNCELİYOR

Fon Koordinasyon Kurulunun oluşturulmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Devlet Denetleme Kurulu da yatırım fonu işlemlerine ilişkin inceleme ve denetim süreci başlattı. DDK'nın geçmiş dönem fon işlemlerinin mevzuata uygunluğu ile denetim mekanizmalarının işleyişini inceleyeceği bildirildi.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: AA
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Trump dizel ihracatına yasak seçeneğini masaya koydu
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Trump dizel ihracatına yasak seçeneğini masaya koydu
WhatsApp
İhbar Hattı