Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Çin'den Avrupa Birliği'ne yuan yanıtı: Kur politikası tartışması büyüyor

Çin Merkez Bankası, yuanın ihracatta rekabet avantajı sağlamak amacıyla düşük tutulduğu yönündeki iddiaları reddetti. Avrupa Birliği ile ticaret görüşmeleri öncesinde yapılan açıklamada, Çin'in ihracat başarısının döviz kuru politikasından değil, sanayi üretimindeki rekabet gücünden kaynaklandığı vurgulandı.

EKONOMİ 09.10.2026 09:58 Melisa Altuntaş Okuma Süresi: 2 dk
Çin'den Avrupa Birliği'ne yuan yanıtı: Kur politikası tartışması büyüyor
Paylaş:
N

Çin ile Avrupa Birliği (AB) arasında ticaret politikalarına ilişkin görüşmeler başlarken, yuanın değeri iki taraf arasındaki anlaşmazlıkların odağına yerleşti. Çin Merkez Bankası (PBOC), para biriminin bilinçli olarak düşük seviyelerde tutulduğu yönündeki eleştirilere karşı çıkarak kur politikasını savundu.

Banka, döviz kurlarında yapılacak değişikliklerin küresel ekonomideki yapısal dengesizlikleri ortadan kaldırmak için yeterli olmayacağını belirtti.

ÇİN'DEN KUR MANİPÜLASYONU İDDİALARINA YANIT

PBOC, Çinli üreticilerin uluslararası pazarlardaki güçlü konumunun para biriminin değerinden ziyade sanayi sektöründeki verimlilik ve rekabet kapasitesiyle ilişkili olduğunu bildirdi.

Çin'in ihracatı desteklemek amacıyla yuanın değerini düşürme politikası izlemediğini savunan banka, rekabet üstünlüğü elde etmek için böyle bir müdahaleye ihtiyaç duyulmadığını ifade etti.

YUAN DOLAR KARŞISINDA YÜZDE 4,3 DEĞER KAZANDI

Döviz piyasalarındaki gelişmeler, Çin ile Avrupa arasındaki kur tartışmalarına farklı bir boyut kazandırdı. Yuan, yılbaşından bu yana ABD doları karşısında yüzde 4,3 değer kazanırken, euro ocak ayında ulaştığı en yüksek seviyeden itibaren yuan karşısında yüzde 10'un üzerinde geriledi.

Buna rağmen Avrupalı yetkililer, Çin para biriminin ekonomik temellerine kıyasla düşük değerli olduğunu ve bu durumun Çinli ihracatçılara uluslararası ticarette fiyat avantajı sağladığını savunuyor.

AVRUPA BİRLİĞİ TİCARET AÇIĞINDAN ENDİŞELİ

Avrupa tarafında yuanın değerine yönelik eleştirilerin temelinde, Çin ile ticarette büyüyen dış ticaret açığı bulunuyor. Avrupalı yetkililere göre yuanın düşük değerli olması, Çin'de üretilen malların Avrupa pazarında daha rekabetçi fiyatlarla satılmasını kolaylaştırıyor. Almanya Başbakanı Friedrich Merz, yuanın olması gereken seviyenin yüzde 25 ila yüzde 30 altında değerlendiğini öne sürdü. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde ise döviz kurlarının değerlemesine ilişkin uluslararası görüşmelere Çin'in de dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

 

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Fenerbahçe’nin ocak planında Brahim Diaz var
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Fenerbahçe’nin ocak planında Brahim Diaz var
WhatsApp
İhbar Hattı