Bazı kamu kuruluşlarının elde ettiği gelirlerden devlete aktarılacak paylarla ilgili yeni düzenleme yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karar ile mevcut uygulamada değişikliğe gidilirken, düzenlemenin 1 Haziran 2026 tarihinden itibaren uygulanacağı bildirildi.
KAMU KURUMLARININ GELİR PAYI UYGULAMASI GÜNCELLENDİ
Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile kamu iktisadi teşebbüslerinden alınan hasılat paylarına ilişkin düzenleme yeniden ele alındı. Kararla, 30 Aralık 2005 tarihli ve 2005/9916 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nda değişiklik yapıldı.
Hasılat payı, kamuya ait bazı kuruluşların faaliyetlerinden elde ettiği gelir üzerinden belirlenen oranlarda devlete aktarılan ödeme anlamına geliyor. Yapılan değişiklikle bu ödemelerin uygulanmasına ilişkin esaslar güncellenmiş oldu.
YENİ DÜZENLEME 1 HAZİRAN 2026’DAN İTİBAREN GEÇERLİ
Yeni kararla birlikte kamu iktisadi teşebbüslerinin mali yükümlülüklerine ilişkin uygulamalarda değişiklik yapıldı. Düzenlemenin amacı, ilgili kurumların gelirlerinden aktarılacak paylara ilişkin sistemi güncel mevzuata uyumlu hale getirmek olarak öne çıkıyor.
Karar Sayısı 11547 olan düzenleme, 17 Temmuz 2026 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı olarak Resmî Gazete’de yayımlandı. Kararın yürütülmesi Cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştirilecek.