Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Fed’den Orta Doğu mesajı: Finansal sistem dirençli kaldı

Fed, Orta Doğu’daki çatışmalar ve yüksek belirsizliğe rağmen ABD ekonomisi ile finansal sistemin dirençli kaldığını bildirdi.

EKONOMİ 10.07.2026 21:12 Nahibe Demirel 158 okuma Okuma Süresi: 4 dk
Fed’den Orta Doğu mesajı: Finansal sistem dirençli kaldı
Paylaş:
N

ABD Merkez Bankası (Fed), Kongreye yılda iki kez sunduğu Para Politikası Raporu’nun Temmuz 2026 sayısını yayımladı.

Raporda, Orta Doğu’daki çatışmaların yol açtığı yüksek belirsizliğe rağmen ekonomik faaliyetin sağlam bir hızda genişlemeyi sürdürdüğü belirtildi.

Fed Başkanı Kevin Warsh’ın raporu 14 Temmuz’da Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesine, 15 Temmuz’da ise Senato Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesine sunması planlanıyor.

ENFLASYON YÜZDE 2’LİK HEDEFİN ÜZERİNDE

Fed, enflasyonun 2026 yılında yükseldiğini ve bankanın yüzde 2’lik uzun vadeli hedefinin üzerinde kalmayı sürdürdüğünü bildirdi.

Mayıs ayında sona eren 12 aylık dönemde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yüzde 4,1 arttı. Gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek kişisel tüketim harcamaları enflasyonu ise yüzde 3,4 olarak kaydedildi.

GÜMRÜK VERGİLERİ VE ENERJİ FİYATLARI ÖNE ÇIKTI

Raporda, enflasyondaki yükselişe katkı sağlayan etkenler arasında daha önce artırılan gümrük vergileri, enerji maliyetlerindeki sıçrama ve yapay zekâ uygulamalarını destekleyen yüksek teknoloji ürünlerine yönelik güçlü talep gösterildi.

Orta Doğu’da şubat ayının sonlarında başlayan çatışmaların petrol arzını sınırladığı, enerji fiyatlarının bu nedenle hızla yükseldiği belirtildi.

Fed, yılın başındaki enerji fiyatı artışının ardından kısa vadeli enflasyon beklentilerinin yükseldiğini ancak uzun vadeli beklentilerin büyük ölçüde yüzde 2’lik hedefle uyumlu kaldığını bildirdi.

İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 4,2 OLDU

Raporda, bir süre devam eden soğumanın ardından iş gücü piyasasının istikrar kazandığı, iş gücü arzı ile talebinin yaklaşık olarak dengelendiği kaydedildi.

Haziran ayında yüzde 4,2 olan işsizlik oranının düşük seviyesini koruduğu ve geçen yazdan bu yana çok az değiştiği belirtildi. İşten çıkarmaların sınırlı, açık iş sayısının ise genel olarak yatay seyrettiği aktarıldı.

ABD EKONOMİSİ YÜZDE 2,1 BÜYÜDÜ

ABD ekonomisinin 2026’nın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 2,1 büyüdüğü açıklandı.

Büyümeyi yüksek teknoloji yatırımlarındaki güçlü artış ile geçen yılın son çeyreğindeki hükûmet kapanmasının ardından federal alımlarda görülen toparlanma destekledi.

Hane halkı tüketiminin yılın ilk beş ayında yıllıklandırılmış ortalama yüzde 1,3 oranında arttığı, konut piyasasının ise durgunluğunu koruduğu belirtildi.

YAPAY ZEKÂ YATIRIMLARI ÜRETİMİ DESTEKLEDİ

Fed, imalat sektöründeki üretimin 2026 yılında güçlü biçimde arttığını bildirdi.

Bu artışta, yapay zekâ hizmetlerini destekleyen veri merkezlerinin kurulması için ihtiyaç duyulan ürünlere yönelik talebin etkili olduğu ifade edildi.

Raporda, iş gücündeki düşük büyümenin güçlü verimlilik artışıyla dengelendiği ve ekonominin üretim kapasitesinin sağlam bir hızda yükseldiği belirtildi.

FİNANSAL SİSTEM SAĞLAM VE DİRENÇLİ KALDI

Fed, ABD finansal sisteminin genel olarak sağlam ve dirençli kaldığını, sistemdeki kırılganlıkların yılın başından bu yana önemli ölçüde değişmediğini bildirdi.

Hisse senedi, şirket borçları ve konut amaçlı gayrimenkul piyasalarındaki varlık değerlemelerinin tarihsel ortalamaların üzerinde kalmayı sürdürdüğü aktarıldı.

Finans dışı şirketler ile hane halklarının toplam borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya oranının düşmeye devam ettiği ve 2000’li yılların başından bu yana görülen en düşük seviyeye gerilediği belirtildi.

ÖZEL KREDİ FONLARINDA ÇIKIŞ TALEPLERİ ARTTI

Bazı özel kredi araçlarının, temerrütler ve dayanak varlıkların kalitesine yönelik endişeler nedeniyle yılın ilk çeyreğinde yoğun çıkış talepleriyle karşılaştığı bildirildi.

Fon yöneticilerinin bazı durumlarda çıkışlara sınırlama getirdiği ancak özel kredi piyasalarının normal biçimde çalışmayı sürdürdüğü ifade edildi.

FAİZ ARALIĞI DEĞİŞTİRİLMEDİ

Fed, federal fonlama faizinin hedef aralığını yılın başından bu yana yüzde 3,50 ile yüzde 3,75 arasında tuttuğunu bildirdi.

Haziran toplantısında fiyat istikrarını sağlama kararlılığının vurgulandığı ve bankacılık sisteminde yeterli rezerv bulundurma politikasının sürdürüldüğü belirtildi.

HAZİNE TAHVİLİ GETİRİLERİ YÜKSELDİ

Yılın başından bu yana ABD Hazine tahvili getirilerinin ve piyasaların gelecekteki faiz seviyelerine ilişkin beklentilerinin yükseldiği kaydedildi.

Raporda, bu değişimin Orta Doğu çatışmalarının enflasyon üzerindeki etkisini ve iş gücü piyasasının istikrarına yönelik güveni yansıttığı ifade edildi.

KÜRESEL EKONOMİDE BÜYÜME ZAYIF KALDI

Fed, ABD dışındaki ekonomik faaliyetlerin 2026’nın ilk yarısında genel olarak durgun seyrettiğini bildirdi.

Orta Doğu’daki çatışmalar ile ABD’nin uyguladığı gümrük vergilerinin küresel büyümeyi olumsuz etkilediği ancak yapay zekâ bağlantılı yatırımlardaki hızlı artışın bu etkileri kısmen dengelediği belirtildi.

Enerji ve diğer emtia fiyatlarındaki yükselişin küresel enflasyonu artırdığı, bazı merkez bankalarının bu gelişmelere faiz artırarak karşılık verdiği aktarıldı.

BEŞ ALANDA ÇALIŞMA GRUBU KURULACAK

Fed, yılın geri kalanında para politikasının yürütülmesinde temel kabul edilen beş alanın bağımsız çalışma grupları tarafından inceleneceğini açıkladı.

Çalışma grupları; iletişim, bilanço politikası, mevcut verilerin kalitesi, dönüşüm döneminde verimlilik ve istihdam ile enflasyonun nedenlerinin analiz edilmesine yönelik çerçeveler üzerinde çalışacak.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
CHP Muğla’da görev değişimi: Nail Kızıl’ın yerine Halil Karahan getirildi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
CHP Muğla’da görev değişimi: Nail Kızıl’ın yerine Halil Karahan getirildi
WhatsApp
İhbar Hattı