Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Gazprom’da tarihi düşüş: Hisseler 17 yılın dibinde

Rus enerji devi Gazprom’un hisseleri, Sibirya’nın Gücü 2 doğal gaz boru hattı projesine ilişkin görüşmelerin askıya alındığı yönündeki haberlerin ardından 17 yılın en düşük seviyesine geriledi. Şirketin Avrupa pazarındaki kayıpları telafi etme planları da yeniden tartışma konusu oldu.

EKONOMİ 15.07.2026 14:43 Melisa Altuntaş 102 okuma Okuma Süresi: 1 dk
Gazprom’da tarihi düşüş: Hisseler 17 yılın dibinde
Paylaş:
N

Rus enerji şirketi Gazprom’un hisseleri, Moskova Borsası’nda (MOEX) 90 ruble seviyesine kadar gerileyerek son 17 yılın en düşük düzeyini gördü. Hisse senedindeki sert düşüş, Rusya ile Çin arasında planlanan Sibirya’nın Gücü 2 doğal gaz boru hattı projesine ilişkin görüşmelerin askıya alındığı yönündeki haberlerin ardından geldi.

MOSKOVA BORSASI DA DEĞER KAYBETTİ

Gazprom’daki satış baskısı Rus piyasalarına da yansıdı.

TSİ 14.20 itibarıyla:

  • MOEX Endeksi yüzde 2,7 düşüşle 2.112 puana,
  • Dolar bazlı RTS Endeksi ise yüzde 2,7 kayıpla 858 puana geriledi.

Son bir aylık dönemde MOEX Endeksi yaklaşık yüzde 16, RTS Endeksi ise yüzde 21 değer kaybetti.

AVRUPA KAYBI ASYA İLE TELAFİ EDİLMEK İSTENİYOR

Ukrayna savaşının ardından Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Rusya’nın Avrupa’ya boru hattıyla doğal gaz ihracatı önemli ölçüde geriledi. Gazprom, Avrupa pazarındaki kaybı Çin başta olmak üzere Asya ülkelerine yönelik sevkiyatlarla telafi etmeyi hedefliyor.

Bu kapsamda stratejik öneme sahip görülen Sibirya’nın Gücü 2 projesine ilişkin belirsizlikler, şirketin büyüme beklentileri üzerinde baskı oluşturuyor.

GÖZLER ÇİN İLE YÜRÜTÜLECEK GÖRÜŞMELERDE

Dünyanın en büyük doğal gaz üreticileri arasında yer alan Gazprom, Ukrayna savaşı öncesinde Avrupa’nın en önemli doğal gaz tedarikçilerinden biri konumundaydı. Analistler, şirket hisselerinin yönü açısından Çin ile yürütülecek enerji görüşmeleri ve Sibirya’nın Gücü 2 projesine ilişkin resmi açıklamaların belirleyici olacağını değerlendiriyor.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Türkiye ile Ukrayna 10 milyar dolarlık ticaret hedefine yaklaşıyor
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Türkiye ile Ukrayna 10 milyar dolarlık ticaret hedefine yaklaşıyor
WhatsApp
İhbar Hattı