Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

İYİ Parti'den emeklilik çıkışı: Sigorta kartı var, hak yok!

İYİ Partili Yüksel Selçuk Türkoğlu, staj ve çıraklık sigortasının emeklilik başlangıcı sayılmasını istedi. Mevcut uygulamaya tepki göstererek TBMM'ye seslendi.

EKONOMİ 21.10.2026 17:33 Dicle Toğal Okuma Süresi: 2 dk
İYİ Parti'den emeklilik çıkışı: Sigorta kartı var, hak yok!
Paylaş:
N

Staj ve çıraklık döneminde yapılan sigortanın emeklilik hesabına dahil edilmesi yeniden gündeme geldi. İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu, genç yaşta çalışmaya başlayan kişilerin sigorta kayıtlarının emeklilik başlangıcı kabul edilmemesini eleştirdi. Meclis'te düzenlediği basın toplantısında konuşan Türkoğlu, düzenleme yapılması için TBMM'ye çağrıda bulundu.

“ADALETSİZLİK VE HUKUKSUZLUK” TEPKİSİ

Stajyer ve çırakların çalışmaya başladıkları dönemde sigorta kartı aldığını, SGK sisteminde kayıtlarının oluşturulduğunu belirten Türkoğlu, bu tarihlerin emeklilik hesabında dikkate alınmamasını "adaletsizlik ve hukuksuzluk" olarak nitelendirdi. Mevcut uygulamada staj ve çıraklık sigortasının çoğunlukla iş kazası ve meslek hastalığı gibi kısa vadeli sigorta kollarını kapsadığını hatırlattı.

“ELLERİNE SİGORTA KARTLARI VERİLDİ”

Türkoğlu, sigorta kaydı bulunan kişilerin yıllar sonra emeklilik hesabında farklı bir uygulamayla karşılaştığını belirterek şunları söyledi:

"Ellerine sigorta kartları verildi. SGK kayıtlarında başlangıç tarihleri oluştu. Bazı sigorta kolları için prim bildirimi yapıldı. Ancak yıllar sonra emeklilik hesabı gündeme geldiğinde bu kayıtların uzun vadeli sigorta kolları bakımından başlangıç kabul edilmediğini öğrendiniz. Mevcut uygulamada stajyer ve çırakların sigortası çoğunlukla iş kazası ve meslek hastalığı gibi kısa vadeli sigorta kollarını kapsamakta, malulluk, yaşlılık ve ölüm sigortalarını kapsayan uzun vadeli sigorta primleri ise genel olarak bu dönemler için yatırılmamaktadır."

“TBMM BU KONUYU DAHA FAZLA ERTELEMEMELİDİR”

Genç yaşta iş yerlerinde meslek öğrenen ve üretime katılan kişilerin çalışma hayatının riskleriyle karşı karşıya kaldığını vurgulayan Türkoğlu, staj başlangıç tarihlerinin emeklilikte esas alınmasını istedi. Türkoğlu, çağrısını şu sözlerle dile getirdi:

"Genç yaşta meslek öğrenmek için iş yerlerine giden, çalışma ortamında bulunan, üretime katılan ve devlet tarafından sigorta kaydı oluşturulan ve o iş yerlerinde hayatlarını o gencecik yaşta kaybedebilen, bu riskleri taşıyan herkesin esasen staj başlangıç süresi emeklilik için baz alınmalı, sigorta başlangıç süresi kabul edilmelidir. Bizim çağrımız net: TBMM, bu konuyu daha fazla ertelememelidir."

HABER BİLGİSİ
Kaynak: AA
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Fidan'dan Libya anlaşmasına itiraz edenlere: Tartışmaya gerek yok!
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Fidan'dan Libya anlaşmasına itiraz edenlere: Tartışmaya gerek yok!
WhatsApp
İhbar Hattı