Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Kastamonu’da tarıma yeni destek: Tıbbi bitki üretimiyle çiftçinin kazancı artacak

Kastamonu Üniversitesi tarafından yürütülen tıbbi ve aromatik bitki üretim projesiyle çiftçilerin gelirlerinin artırılması hedefleniyor. Üretilen fideler üreticilere ücretsiz dağıtılıyor.

EKONOMİ 13.07.2026 11:36 Nahibe Demirel 116 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Kastamonu’da tarıma yeni destek: Tıbbi bitki üretimiyle çiftçinin kazancı artacak
Paylaş:
N

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından hazırlanan tıbbi ve aromatik bitki üretim projesi, çiftçilerin gelir kaynaklarını artırmayı hedefliyor.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında üniversite kampüsünde kurulan 750 metrekarelik polikarbon sera ve 500 metrekarelik üretim alanında çalışmalar devam ediyor.

Yaklaşık üç yıldır sürdürülen proje kapsamında farklı tıbbi ve aromatik bitki türleri üzerinde üretim ve geliştirme çalışmaları yürütülüyor.

6a51e85dc62bfc01f72fe0f9

ÇİFTÇİLERE ÜCRETSİZ FİDE DESTEĞİ VERİLİYOR

Proje kapsamında bu yıl 480 bin kök İzmir kekiği (vilyalı kekik) ve 24 bin kök tıbbi adaçayı fidesi üretildi.

Üretilen fideler, bölgedeki çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılıyor. Bunun yanı sıra üreticilere bitkilerin yetiştirilmesi, işlenmesi ve ekonomik değerinin artırılması konusunda eğitimler de veriliyor.

Fideler, Merkez ilçeye bağlı Taşlık Köyü’nde çiftçilerle belirlenen arazilere dikilerek üretim sürecinin sahada devam etmesi sağlanıyor.

f8e9cd77b9eaebd0219f6cb403e28863fe2b1496da18fb2f633ebf7c1c91e906-1783753088-737_large

PROJENİN HEDEFİ ÇİFTÇİNİN GELİRİNİ ARTIRMAK

Proje Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Kerim Güney, çalışmanın üniversitenin ihtisaslaşma sürecinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Projenin temel amacının üretimi doğrudan çiftçinin ekonomik kazancına dönüştürmek olduğunu ifade eden Güney, önceki yıllarda ekinezya ve melissa üretiminden olumlu sonuçlar aldıklarını, bu yıl da benzer başarı hedeflediklerini söyledi.

Tıbbi ve aromatik bitkilerin yüksek ekonomik potansiyele sahip olduğunu belirten yetkililer, bu alandaki üretimin yaygınlaşmasıyla çiftçilerin alternatif gelir kaynaklarına kavuşabileceğini vurguluyor.

kastamonu-da-universite-serasinda-yetistirilen-aromatik-bitki-fideleri-ciftcilerin-gelirini-artiracak-1200-512775

YERLİ ÜRETİMLE İTHALATA ALTERNATİF OLUŞTURULACAK

Üreticiler, Türkiye’de tıbbi amaçlarla kullanılan aromatik bitkilerin önemli bölümünün ithal edildiğine dikkat çekerek yerli üretimin artırılmasının önem taşıdığını ifade ediyor.

Kekik ve adaçayının yanı sıra nane, safran, salep ve farklı bitki türleriyle üretimin çeşitlendirilmesi hedefleniyor.

Uzmanlar, tıbbi ve aromatik bitki üretiminin hem tarımsal çeşitliliğe katkı sağlayacağını hem de çiftçiler için yeni ekonomik fırsatlar oluşturabileceğini belirtiyor.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
LGS tercih dönemi başladı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
LGS tercih dönemi başladı
WhatsApp
İhbar Hattı