Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2027 bütçesi TBMM Komisyonunda

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TBMM'de 2027 bütçesini sundu. Sanayi yatırımlarına 53 milyar lira ayrılacağını ve yeni destekleri kamuoyuna duyurdu.

EKONOMİ 02.11.2026 13:42 Nahibe Demirel Okuma Süresi: 4 dk
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2027 bütçesi TBMM Komisyonunda
Paylaş:
N

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2027 yılı bütçesini sundu. Kacır, gelecek yıl sanayi projelerine 53 milyar lira kaynak ayrılacağını açıkladı. Sunumda deprem bölgesindeki yatırımlar, KOBİ destekleri, istihdam, teknoloji girişimleri ve uluslararası iş birliklerine ilişkin verileri paylaştı.

thumbs_b_c_e633ad634d7e6fbc5287b979393899af

SANAYİ YATIRIMLARINA 53 MİLYAR LİRA

Bakan Kacır, son bir yılda 6 organize sanayi bölgesi (OSB), 7 endüstri bölgesi ve 19 yatırım alanı ilan edildiğini belirtti. Yatırımcılara 70 bin hektar ilave alan sağlandığını, bu yıl tamamlanacak 13 OSB ve 4 sanayi sitesi projesinin 30 bin kişilik istihdam oluşturacağını söyledi.

2027 bütçesinde OSB, endüstri bölgesi ve sanayi sitesi projelerine 53 milyar lira ayrılacağını açıklayan Kacır, Ekim 2024'ten bu yana 252 OSB'de 9 bin 507 başvuru alındığını ve 23 milyon metrekarelik alanın 1472 sanayiciye tahsis edildiğini bildirdi.

Sanayi Alanları Master Planı kapsamında Samsun-Mersin, Sivas-Iğdır, Mersin-Şırnak ve Trabzon-Şırnak sanayi koridorlarının oluşturulacağını belirten Kacır, planlı sanayi alanlarının 350 bin hektara çıkarılmasının hedeflendiğini ifade etti. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamındaki yatırımların ise 2027'de tamamlanacağını söyledi.

DEPREM BÖLGESİNDE 1300'DEN FAZLA YENİ İŞ YERİ

Depremden etkilenen 78 bin 839 işletmenin KOSGEB aracılığıyla 54 milyar 360 milyon liralık finansmana eriştiğini açıklayan Kacır, bölgedeki 65 ilçede 480 milyar liralık yatırımın ve 76 bin 738 kişilik istihdamın önünün açıldığını belirtti.

Kacır, "11 ilde OSB'lerimize ve sanayi sitelerimize bu yıl 19,5 milyar lira kaynak ayırıyoruz. Bu yıl Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep ve Hatay'da bin 456 iş yerini daha hizmete sunuyoruz. Önümüzdeki yıl ise deprem bölgesinde 1300'den fazla iş yerinin daha inşasını tamamlayacağız." dedi.

KOBİ'LERE 69 MİLYAR LİRALIK FİNANSMAN

KOSGEB aracılığıyla son bir yılda 52 bin 47 KOBİ'ye 69 milyar 359 milyon lira finansman sağlandığını bildiren Kacır, 1718 yeni girişime de 2 milyar 620 milyon lira destek verildiğini açıkladı.

Kapasite Geliştirme Programı kapsamında 2 bin 111 işletmenin 26 milyar 416 milyon liralık yatırımı desteklenirken Küresel Rekabetçilik Programı ile 62 işletmenin 2 milyar 66 milyon liralık yatırımının önü açıldı.

Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı'nın 2025 çağrısında 185 milyar liralık 303 projeye destek sağlandığını belirten Kacır, 2026 çağrısında 446 milyar lira büyüklüğünde 816 başvuru alındığını söyledi.

İSTİHDAMINI KORUYAN İŞLETMELERE DESTEK

İmalat sanayisinde kayıtlı istihdamın yılbaşından bu yana 79 bin kişi arttığını açıklayan Kacır, sektöre bu yıl 150 milyar lira kefalet desteği ve 250 milyar lira uygun koşullu işletme sermayesi finansmanı sağlandığını bildirdi.

Hazır giyim, tekstil, deri ve mobilya sektörlerinde istihdamını koruyan işletmelere çalışan başına aylık 3 bin 500 lira destek verildiğini belirten Kacır, bu sektörlerde çalışan 1 milyon 197 bin kişinin istihdamının 2026 yılında korunduğunu söyledi.

TEKNOLOJİ GİRİŞİMLERİNE 1 MİLYAR DOLARLIK HEDEF

Teknoloji girişimlerine yapılan sermaye yatırımlarının son beş yılda 5,7 milyar dolara ulaştığını belirten Kacır, TÜBİTAK desteğiyle 2 bin 750'den fazla girişimin kurulmasının sağlandığını açıkladı.

Biyoteknoloji ve yapay zekâ gibi alanlarda girişim sermayesi ekosistemine 1 milyar dolardan fazla ilave kaynak kazandırılmasının hedeflendiğini bildirdi. Türkiye Tech Visa Programı kapsamında ise 99 ülkeden yaklaşık 6 bin teknoloji profesyoneli ve 70 girişimin Türkiye'ye çekildiğini söyledi.

Bilim ve eğitim desteklerine de değinen Kacır, bu yıl 91 bin 431 bilim insanı ve öğrenciye TÜBİTAK aracılığıyla 6 milyar 400 milyon lira destek sağlandığını belirtti. Türkiye'nin 2026 yılında uluslararası ve bölgesel bilim olimpiyatlarında 11'i altın olmak üzere 78 madalya kazandığını aktardı.

ULUSLARARASI PROJELERDEN 496 MİLYON AVRO

Son bir yılda 23 ülkeyle 32 uluslararası anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandığını açıklayan Kacır, Avrupa Birliği'nin Ufuk Avrupa programında 992 projeyle Türkiye'ye 496 milyon avroluk fon desteği kazandırıldığını bildirdi.

Dijital ve yeşil dönüşüm alanlarında 18,3 milyon avro büyüklüğünde üç projenin daha uygulamaya alındığını söyledi.

280 ÜRÜN İÇİN TOPLATMA KARARI

Piyasa gözetimi kapsamında 45 bin denetim gerçekleştirildiğini açıklayan Kacır, metroloji ve ürün güvenliği denetimlerinde 15 bin 695 uygunsuzluk tespit edildiğini belirtti. Bu süreçte 280 farklı ürün için toplatma kararı verildiğini ve 483 milyon liralık cezai işlem uygulandığını bildirdi.

TSE'nin ithalat denetimlerinde 251 bin 952 ürünü incelediğini, 6 bin 617 ürünün Türkiye'ye girişinin engellendiğini söyleyen Kacır, Türkiye'nin 2027 Dünya Bilim Forumu'na Cumhurbaşkanlığının himayesinde ev sahipliği yapacağını da açıkladı.

 
HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Türkiye'nin ormanları azalıyor mu? DMM rakamları açıkladı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Türkiye'nin ormanları azalıyor mu? DMM rakamları açıkladı
WhatsApp
İhbar Hattı