Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, katı amonyum nitrat ve monoamonyum fosfat gübrelerinin gümrük vergisi sıfıra indirildi. Bu adımın, tarımda maliyet artışlarını sınırlamak ve arz güvenliğini sağlamak amacıyla atıldığı belirtildi.
TARIMDA MALİYET BASKISI AZALTILACAK
Ticaret Bakanlığı, küresel gelişmeler nedeniyle tarımsal girdilerde yaşanan fiyat artışlarına karşı önlem alındığını açıkladı. Daha önce de üre ve çeşitli azotlu gübrelerde benzer vergi indirimleri yapılmıştı.
SPEKÜLATİF FİYATLARA KARŞI TAKİP
Bakanlık açıklamasında, fiyat hareketlerinin anlık olarak izlendiği vurgulanarak, iç ve dış piyasalarda oluşabilecek spekülatif dalgalanmalara karşı tedbirlerin sürdüğü ifade edildi.
BAKANLIKLAR ARASI KOORDİNASYON
Kararın, Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordinasyon içinde alındığı belirtilirken, gübre arzının güvence altına alınmasının hedeflendiği kaydedildi. Yetkililer, alınan önlemlerin hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumaya yönelik olduğunu vurgulayarak, küresel risklere karşı tarım sektörünün desteklenmeye devam edileceğini bildirdi.