Yeni rehbere göre, portföy yönetim şirketlerinin ihraç edebileceği serbest fon sayısı, bünyelerinde görev yapan portföy yöneticisi sayısına göre belirlenecek. Aynı uygulama özel fonlar için de geçerli olacak.
Halen belirlenen sınırın üzerinde serbest fon yöneten şirketlere ise uyum sağlamaları için 30 Haziran 2029 tarihine kadar geçiş süresi tanındı.
PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİNDE SERMAYE ŞARTI GÜNCELLENDİ
SPK, portföy yönetim şirketlerinin asgari başlangıç sermayesi tutarlarını da yeniden belirledi. Buna göre, şirketlerin sahip oldukları faaliyet yetkilerine bağlı olarak asgari sermaye şartı 250 milyon TL ile 500 milyon TL arasında değişecek.
Bu adımla birlikte sektörde daha güçlü mali yapıya sahip şirketlerin faaliyet göstermesi amaçlanıyor.
PAY DEVİRLERİNE KURUL ONAYI ZORUNLULUĞU
Düzenleme kapsamında belirli ortaklık oranlarını aşan pay devirlerine yönelik yeni kurallar da getirildi. Belirlenen sınırların üzerindeki payların Borsa dışında devredilmek istenmesi halinde, işlem öncesinde pay satış bilgi formu hazırlanması ve bu formun SPK’nın onayına sunulması gerekecek.
Kurul onayı alınmadan söz konusu payların özel emir yöntemiyle ya da TSP işlemleri kapsamında devredilmesine izin verilmeyecek. Aynı şekilde, onay bulunmadan virman işlemleri de gerçekleştirilemeyecek.
SORUMLULUK DEVREDEN ORTAK VE ARACI KURULUŞLARDA OLACAK
Yeni düzenlemeye göre, pay devrine ilişkin kurallara uyulmaması halinde sorumluluk, payı devreden ortak ile işleme aracılık eden yatırım kuruluşlarına ait olacak. Böylece pay devir süreçlerinde hem şirketlerin hem de aracı kurumların yükümlülükleri daha net hale getirildi.
GEÇMİŞ SATIŞLAR HESAPLAMAYA DAHİL EDİLMEYECEK
SPK, geçiş sürecine ilişkin önemli bir istisna da getirdi. Buna göre, 29 Ağustos 2026 tarihinden önce Borsa dışında gerçekleştirilen pay satışları, herhangi bir 12 aylık dönem içinde yapılabilecek satış oranlarının hesaplanmasında dikkate alınmayacak.
Yeni Fon Rehberi ile birlikte yatırım fonları ve portföy yönetim şirketlerine yönelik denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi, fon piyasasında daha sürdürülebilir ve güvenli bir yapının oluşturulması hedefleniyor.