ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, CNBC'ye yaptığı açıklamada, "zorla çalıştırma" gerekçesiyle yürütülen ve 60 ticaret ortağını kapsayan soruşturma kapsamında yeni tarife kararlarının yakında açıklanabileceğinin sinyalini verdi. Greer, kesin bir takvim paylaşmasa da Kongre ve ilgili paydaşların bilgilendirilmesinin ardından yeni adımların atılmasının beklendiğini söyledi.
60 ÜLKE SORUŞTURMA KAPSAMINDA
ABD yönetimi, mart ayında 1974 tarihli Ticaret Yasası'nın 301. Bölümü kapsamında, zorla çalıştırılan iş gücüyle üretilen malların ithalatının engellenmesinde yetersiz kaldıkları gerekçesiyle 60 ticaret ortağı hakkında soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında Türkiye, Çin, Avrupa Birliği, Kanada, Meksika, Brezilya, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Birleşik Krallık ve İsviçre gibi birçok ülke yer alıyor.
YÜZDE 10 İLE 12,5 ARASINDA EK VERGİ GÜNDEMDE
ABD Ticaret Temsilciliği (USTR), haziran ayında yayımladığı öneride soruşturma kapsamındaki ülkelerden ithal edilen ürünlere yüzde 10 ile yüzde 12,5 arasında değişen oranlarda ek gümrük vergisi uygulanmasını tavsiye etmişti. Greer'in son açıklamaları, bu önerilerin kısa süre içinde hayata geçirilebileceği yönündeki beklentileri güçlendirdi.
GÖZLER 24 TEMMUZ'A ÇEVRİLDİ
Açıklamalar, ABD Başkanı Donald Trump'ın 24 Şubat'ta yürürlüğe koyduğu yüzde 10'luk küresel tarifenin süresinin dolmasına günler kala geldi. 1974 Ticaret Yasası'nın 122. Bölümü kapsamında uygulanan ve en fazla 150 gün yürürlükte kalabilen küresel tarifenin süresi 24 Temmuz Cuma günü sona erecek.