Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Warsh’ın şahin açıklamaları sonrası Fed’de faiz artırımı beklentisi güçlendi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Kevin Warsh’ın enflasyonla mücadeleye ilişkin verdiği sert mesajlar, Fed içinde faiz artırımı ihtimalini yeniden gündemin üst sıralarına taşıdı. Piyasalar temmuz ayında politika faizinin sabit tutulmasını beklerken, sonraki toplantılar için daha sıkı para politikası beklentileri güç kazanıyor.

EKONOMİ 20.07.2026 09:08 Melisa Altuntaş 262 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Warsh’ın şahin açıklamaları sonrası Fed’de faiz artırımı beklentisi güçlendi
Paylaş:
N

Fed’in 28-29 Temmuz tarihlerinde gerçekleştireceği para politikası toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gidilmesi beklenmiyor. Ancak son dönemde yükselen petrol fiyatları ile yapay zekâ yatırımlarının teknoloji ve ekipman maliyetlerini artırması, enflasyon üzerinde yeni baskılar oluşturabileceği endişesini gündeme getirdi.

Bu gelişmeler, Fed üyelerinin para politikasına ilişkin değerlendirmelerinde farklı görüşlerin öne çıkmasına neden oldu.

WARSH: ENFLASYONLA MÜCADELE TAMAMLANMADI

Kongre’de konuşan Fed Başkanı Kevin Warsh, enflasyonla mücadelede geri adım atılmayacağını vurguladı. Haziran ayında açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerden olumlu gelmesine rağmen fiyat istikrarı hedefinin henüz sağlanmadığını belirten Warsh, enflasyona karşı kararlı duruşun süreceğini ifade etti. Warsh doğrudan faiz artışı mesajı vermese de kullandığı ifadeler, piyasalarda Fed’in şahin duruşunu koruduğu şeklinde değerlendirildi.

FED ÜYELERİNDEN FARKLI MESAJLAR GELDİ

Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, enflasyonun beklenenden daha kalıcı olması halinde faiz artışının yeniden değerlendirilebileceğini söyledi. Bununla birlikte mevcut para politikasının şu aşamada uygun seviyede bulunduğunu da dile getirdi. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook ise karar vermek için yeni ekonomik verilerin dikkatle takip edilmesi gerektiğini belirterek gerektiğinde ilave adımlar atabileceklerini ifade etti.

New York Fed Başkanı John Williams ise enflasyonun en yüksek seviyelerini geride bırakmış olabileceğini ancak sürecin yakından izlenmesi gerektiğine işaret etti.

ŞAHİN KANAT FAİZ ARTIŞINA DAHA YAKIN

Fed içinde daha sıkı para politikasını savunan isimler de dikkat çekiyor. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, enflasyon risklerinin devam ettiğini belirterek daha yüksek faiz seviyelerini destekleyen açıklamalarda bulundu.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller ile Cleveland Fed Başkanı Beth Hammack da gerektiğinde faiz artışına gidilebileceğini ifade etti. Hammack, göreve başlamasından bu yana ilk kez iş dünyasından enflasyonun kontrol altına alınması için Fed’in daha kararlı adımlar atması gerektiği yönünde yoğun mesajlar aldığını söyledi.

PİYASALAR TEMKİNLİ İYİMSERLİĞİNİ KORUYOR

Temmuz toplantısında oy kullanacak şahin üyelerin açıklamaları, karar metninde farklı görüşlerin ortaya çıkabileceği beklentisini artırdı. Buna karşın ekonomistlerin büyük bölümü, Fed’in temmuz toplantısında faiz artırımı yerine mevcut politika faizini koruyacağını öngörüyor.

Ancak enflasyondaki seyrin ve enerji fiyatlarının önümüzdeki aylarda nasıl şekilleneceği, Fed’in yılın geri kalanındaki para politikası kararlarında belirleyici olmaya devam edecek.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Melisa Altuntaş
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Avrupa'nın ekonomik ezberi bozuldu! En borçlu aileler belli oldu
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Avrupa'nın ekonomik ezberi bozuldu! En borçlu aileler belli oldu
WhatsApp
İhbar Hattı