Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Yapay zeka ile donatılan muayene merkezi hizmete başladı

Turka, 2027'den itibaren Türkiye genelinde hizmet verecek yeni nesil araç muayene merkezini İstanbul'da tanıttı.

EKONOMİ 21.08.2026 18:36 Güncelleme: 21.08.2026 18:45 Dicle Toğal 67 okuma Okuma Süresi: 5 dk
Yapay zeka ile donatılan muayene merkezi hizmete başladı
Paylaş:
N

Türkiye'de 15 Ağustos 2027 tarihinden itibaren araç muayene hizmetleri sunacak olan Turka, yeni döneme ait ilk araç muayene merkezini İstanbul'da düzenlediği "Örnek Araç Muayene Merkezi Tanıtım Programı" ile tanıttı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun katıldığı etkinlik, Arnavutköy'de 2 bin 500 metrekarelik kapalı alanda gerçekleştirildi. Burada kurulan 5 kanallı araç muayene merkezi, gerçek araçlar üzerinden uygulamalı olarak tanıtıldı.

SİSTEMİN YENİLİKLERİ

Katılımcılar, yapay zeka destekli görüntüleme sistemi, dijital ölçüm, araç altı inceleme, karoser taraması, lastik kontrolü, fren ve süspansiyon testleri ile robotik sistemleri yerinde gözlemledi. Yeni muayene sistemi, randevu süreçlerinden muayenenin tamamlanmasına kadar geçen süreyi kısaltmayı amaçlıyor. Bu sayede bekleme sürelerinin azaltılması ve Türkiye genelinde standart hizmet sunumu hedefleniyor.

MUAYENE SÜRECİ DİJİTALLEŞİYOR

Araç sahipleri, muayene aşamalarını dijital platform üzerinden takip edebilecek; araçlarının hangi aşamada olduğunu anlık olarak görebilecek ve sonuçlarına dijital ortamdan ulaşabilecek. Ağır ve binek araçların yanı sıra farklı türdeki araçlara hizmet verecek şekilde tasarlanan bu merkez, Turka'nın ülke genelindeki araç muayene merkezleri için teknoloji, ekipman, operasyon modeli ve kullanıcı deneyiminin geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacak.

Tanıtım toplantısına Turka Yönetim Kurulu Başkanı Halis Ezer ev sahipliği yaptı. Etkinliğe Bakan Uraloğlu, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürü Çağlar Tabak, Özelleştirme İdaresi Başkanı Bekir Emre Haykır, Turka'nın uluslararası iş ortakları, çalışanları ve medya mensupları katıldı.

TEST VE EĞİTİM FAALİYETLERİ

Muayene süreçlerinde yapay zeka desteğiyle toplanan veriler, görsel kanıtlarla birlikte dijital raporlara aktarılarak ana muayene sistemlerine anlık iletiliyor. Teknik kontrol, görüntü ve veriyle desteklenerek takip ediliyor. Yeni nesil araç muayene sisteminin teknolojik altyapısı ve operasyonel süreçleri, bu merkezde gerçekleştirilecek.

Elde edilen deneyim ve sonuçlar, 81 ildeki araç muayene merkezlerine aktarılacak. Bu tanıtım merkezi aynı zamanda eğitim ve Ar-Ge çalışmaları için de kullanılacak. Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki araç muayene merkezlerinde görev alacak personel, teorik eğitimlerini tamamladıktan sonra gerçek araçlarla pratik eğitim alacak.

Kamu kurumu temsilcileri ve denetim otoriteleri de yeni sistemi yerinde incelemek üzere merkezi ziyaret edebilecek. Turka, yeni nesil araç muayene sisteminde teknolojiyi muayene sürecinin temel unsuru haline getirecek.

Yapay zeka destekli görüntü işleme, yüksek çözünürlüklü kameralar, lazer tabanlı ölçüm sistemleri, sensör teknolojileri ve gerçek zamanlı veri analizi gibi modern unsurlar yeni sistemin başlıca bileşenleri arasında bulunuyor. Yeni nesil araç muayene merkezinde, yenilikçi teknolojilerle otomatik kusur tespit oranlarının artırılması ve teknisyen değerlendirmelerinin nesnel verilerle desteklenmesi amaçlanıyor.

Bu merkezde kullanılacak yapay zeka ve görüntü işleme teknolojileri, plaka tanıma ve araç tipi belirlemeden araç karoseri ve altındaki hasarların tespitine, lastik kontrolünden araç boyutlarının ölçümüne kadar birçok aşamada devreye girecek.

HEDEFİMİZ, YÜKSEK STANDARTLARDA VE GÜÇLÜ TEKNOLOJİ ALTYAPISYLA ARAÇ MUAYENE HİZMETİ SUNMAK

Tanıtım etkinliğinde konuşan Turka Yönetim Kurulu Başkanı Halis Ezer, yeni dönemin büyük bir dönüşüm hamlesi olduğunu ifade etti. Ezer, araç muayene sisteminin çağdaş dönemi için hazırlıklarını sürdürdüklerini belirtti. Ezer, gelecek 20 yıl içinde 81 il genelinde milyonlarca araca destek verecek kapsamlı bir trafik güvenliği hizmet altyapısının yükümlülüğünü üstleneceklerini aktardı.

Yaklaşık 3 milyar dolarlık bir yatırım planı kapsamında bu yükümlülüklerini organize ettiklerini söyleyen Ezer, teknoloji, personel, fiziksel altyapı ve araç sahibi deneyimini bir bütün olarak ele alan yenilikçi bir sistem oluşturduklarını vurguladı.

Ezer, tanıtımını yaptıkları merkezin 15 Ağustos 2027’de devreye alacakları sistemin gerçek koşullar altında hazırlanmasına olanak sağlayacağını belirterek, "Burada test edeceğimiz teknolojileri, geliştireceğimiz süreçleri ve oluşturacağımız standartları 81 ildeki araç muayene merkezlerimize entegre edeceğiz. İlk günden itibaren kesintisiz, güvenilir, yüksek standartlarda ve sağlam bir teknoloji altyapısıyla araç muayene hizmetini sunmayı amaçlıyoruz," şeklinde konuştu.

249 TANE İSTASYON VE 100'ÜN ÜZERİNDE DE MOBİL İSTASYON GRUBUYLA HİZMETE GİRECEĞİZ

Turka Yönetim Kurulu Üyesi Serhan Salman, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, 2007 yılında Türkiye'de 10 milyon araç bulunduğunu, günümüzde ise bu sayının 35 milyon civarına ulaştığını ve yıllık olarak 16 milyon aracın muayeneden geçtiğini belirtti. Salman, 20 yıllık dönem içerisinde Türkiye'nin araç sayısındaki artışı ve diğer projeksiyonları göz önünde bulundurarak planlamalarını gerçekleştirdiklerini aktardı.

Salman, "Gelecek 20 yıl boyunca gelebilecek tüm teknolojik yenilikleri dikkate alarak istasyonlarımızı ve modellerimizi buna uygun bir şekilde oluşturduk. 249 adet istasyon ve 100'ün üzerinde mobil istasyon ile hizmet sunacağız. 900 kanaldan hizmet vermeye başlayacağız. İhtiyaçlar doğrultusunda kanal ve istasyon sayılarımızı 5'er yıllık periyotlarla arttırma planlarımız da var.

Bu süreçte vatandaşlarımızın hangi konularda destek ihtiyacı olduğunu analiz ederek hareket edeceğiz," diye ekledi. Salman, sürecin 1,5 yıl önce başladığını, bu süre zarfında dünya genelindeki farklı bölgelere seyahat ederek çeşitli fuarlara katıldıklarını anlattı. Salman, araç muayene istasyonlarının tasarımının, Türk vatandaşlarının ihtiyaçlarına uygun şekilde optimize edileceğini belirtti.

Bu istasyonlar, en güncel teknolojileri bünyesinde barındıracak ve yapay zeka, robot teknolojileri, üç boyutlu görüntüleme sistemleri ile veri analitiği gibi unsurları içerecek. Turka, tüm bu hizmetleri vatandaşların kullanımına sunmayı hedefliyor. Vatandaşlar, randevu alma işlemlerinden başlayarak, muayene rapor süreçlerini mobil uygulama üzerinden veya merkezlerde bulunan dijital ekranlardan izleyebilecek.

Ayrıca, istasyonların afet ve acil durumlar için çok amaçlı kullanım imkanlarına sahip olacağına dikkat çeken Salman, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

İSTASYONLAR ÇOK AMAÇLI OLARAK KULLANILACAK

“Bu istasyonların yalnızca araç muayenesi amacıyla tasarlanmadığını belirtmek isterim. Bulunduğu alanlar ve sunduğu imkanlar göz önünde bulundurulduğunda, vatandaşlarımıza çeşitli hizmetler de sağlanabilecek. Zamanla ihtiyaç duyulması halinde bu yerler, toplanma alanları olarak kullanılabilir ve sahra hastanesi olarak da altyapıları hazır mevcut durumda bulunacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile yürüttüğümüz iş birlikleri kapsamında, itfaiye hizmetinin yanı sıra hızlı yardım sağlamak için de görev almak istiyoruz.” Salman, bu tesislerde çevreye duyarlı uygulamalara da yer vereceklerini belirterek, istasyonların yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ve kendi kendine yeterli sistemlerle çalışmayı hedeflediklerini kaydetti.

Kağıtsız bir çevre oluşturma amacıyla sıfır atık prensiplerini benimseyeceklerini dile getiren Salman, sözlerine şöyle devam etti:

ELEKTRİKLİ ARAÇLARA YÖNELİK DENETİMLERE HAZIRLIK

“Elektrikli araçların pazara girmesiyle bu araçlar için denetim yapılacak alt yapıyı oluşturmalıyız. Birçok noktada ortak standartlar mevcut, örneğin far sistemleri, fren mekanizmaları ve genel karoser yapıları benzer özellikler taşıyor. Ancak yeni nesil araçlarda ne gibi değişiklikler olacak?

Örneğin pillerin durumu önemli bir noktaya dönüşecek. Henüz dünya genelinde bu konuda yeterli düzeye ulaşılmamış olsa da gerekli kriterlerin sağlanması durumunda Turka istasyonları, bu hizmetleri trafik güvenliği açısından halka sunmaya hazır olacak.”

HABER BİLGİSİ
Kaynak: AA
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Rus ordusu Kriviy Rig'de alışveriş merkezini hedef aldı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Rus ordusu Kriviy Rig'de alışveriş merkezini hedef aldı
WhatsApp
İhbar Hattı