Türkiye ve Almanya arasındaki yerel yönetim iş birliğini geliştirmek amacıyla düzenlenen Türkiye-Almanya Kardeş Şehirler Zirvesi, İstanbul’da başladı. Zirveye Almanya’dan önemli yerel yöneticiler ve diplomatik temsilciler katıldı.
Zirveye, Hannover Belediye Başkanı Belit Onay, Köln Büyükşehir Belediye Başkanı ve Alman Şehirler Birliği Başkan Yardımcısı Henriette Reker, Almanya Dışişleri Bakanlığı Avrupa Konseyi Direktörü Michael Reiffenstuel ve Almanya’nın İstanbul Başkonsolosu Regine Grienberge iştirak etti. Berlin Büyükşehir Başkanı Kai Wegner ise zirveye video mesajla katıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun davetiyle planlanan zirveye, İmamoğlu’nun yokluğunda, İBB Başkan Vekili Nuri Aslan ile Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekili Zeydan Karalar ev sahipliği yaptı.
“Çok kıymetli belediye başkanı dostlarım ve onun, onların misafirleri, hanımefendiler, beyefendiler. Hepinize öncelikle saygı ve sevgiyle selamlıyorum, hoş geldiniz. Fikir önderi olmaktan büyük onur duyduğum, Türkiye’nin ve Almanya’nın yerel yönetimlerini bir araya getiren bu önemli toplantıda ne yazık ki sizlerle bir arada bulunamıyorum. Çünkü hukuki değil, tamamen siyasi nedenlerle, hiçbir kanıta dayanmayan suçlamalarla tutsak edilmiş durumdayım. Sizlere Silivri’deki hücremden en sıcak sevgi ve selamlarımı tekrar gönderiyorum. Dünya yeni bir döneme giriyor. Bu dönemde ülkelerin ve dünyanın geleceğini, demokrasinin yanında mı yoksa karşısında mı yer alacaklar belirleyecektir. Mücadele halk ile oligarklar, demokrasi ile tek adam rejimleri arasında yaşanacaktır. Tüm dünyada demokrasi bloğunu güçlendirmemizin daha barışçıl ve huzurlu bir gelecek için kritik önem taşıdığına inanıyorum. Türkiye’de başta gençler olmak üzere her kesimden yurttaşımız demokrasiye, adalete ve milli iradesine sahip çıkmak için sesini yükseltiyor. Tüm dünyada bu sese destek veren birçok ülke ve kent olduğunu görüyor, destekleri için kendilerine teşekkür ediyoruz. Bazı dostlarımızın sessizliğini ise üzülerek görüyoruz, not ediyoruz. Türkiye ile Almanya arasında çok uzun yıllara dayanan sıkı bir dostluk ve iş birliği vardır. Bu iş birliğinin daha da gelişmesi, iki ülkeye ve kentlerimize fayda sağlayacak ortaklıkların artması en büyük dileğimizdir. Bunun da ön koşulu hiç şüphesiz güçlü bir demokrasi, hukuk güvencesi ve istikrarın sağlanmasıdır. Gelişmiş bir demokrasiye sahip bir Türkiye’nin, Avrupa Birliği’ne önemli katkılar sunacağı açıktır ve gerçektir. Bugünkü buluşmadan ülkelerimize ve yerel yönetimlerimize ve yerel yönetimlerimiz için faydalı sonuçlar çıkarılmasını diliyor, en yakın zamanda bir araya gelebilmek ümidiyle hepinize bir kez daha selamlarımı sunuyor, teşekkür ediyorum.”
Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı.
Türkiye-Almanya Kardeş Şehirler Zirvesi’nde kentler arası ekonomik, kültürel ve çevresel alanlarda iş birliklerinin artırılması hedefleniyor. İki ülke arasındaki şehir diplomasisi kapsamında, sürdürülebilir kalkınma, iklim değişikliğiyle mücadele, göç yönetimi ve sosyal uyum konularında ortak projeler geliştirilmesi planlanıyor.