Uygulamamızı ziyaret ederek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Elektronik sigaraların kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Başta gençler olmak üzere artık ilkokul ve ortaokul çağındaki çocukların bile elektronik sigara içmeye başladığı belirtiliyor. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Fındıkçıoğlu, bu ürünlerin sanıldığı kadar masum olmadığını ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguluyor.
Elektronik sigaralar, farklı tatları ve sigara gibi kokusunun olmaması nedeniyle zararsız bir ürün gibi algılanıyor. Ancak Prof. Dr. Fındıkçıoğlu, bu ürünlerin sigara kadar zararlı olduğunu belirtiyor:
“Yapay meyve aromaları nedeniyle zararsız bir ürün gibi sunuluyor. Ancak bu konuda dikkatli olmak lazım. Sigara değil ama sigara kadar zararlı. 10-15 yaş civarındaki çocuklar çok rahat kullanabildiği için akciğer, kalp damar ve birçok hastalığın görülmesi mümkün.”
Elektronik sigaraların tütün mamullerinden farklı bir şey olmadığı belirtilirken, duman kokusunun olmaması nedeniyle her yerde içilebilmesi kullanım oranını artırıyor. Prof. Dr. Fındıkçıoğlu, bu durumun ciddi bir toplumsal sağlık problemi oluşturabileceğini ifade ediyor.
Elektronik sigaraların batı ülkelerinde ‘patlamış mısır akciğeri’ olarak bilinen hastalığa neden olduğu belirtiliyor. Bu hastalık, ilk olarak Amerika’da patlamış mısır fabrikası işçilerinde görülmüş.
“Elektronik sigaraların içerisine vanilya, Hindistan cevizi, akçaağaç gibi aromalar ekleniyor. Bu kimyasallar, içicilerin buhar yoluyla doğrudan akciğerlerine çekmesiyle ciddi zarar veriyor ve ‘patlamış mısır akciğeri’ hastalığına yol açıyor.”
Bu hastalık, KOAH’a benzer semptomlarla kendini belli ediyor:
Prof. Dr. Fındıkçıoğlu, sigarayı bırakmak isteyenlerin elektronik sigarayı bir geçiş yolu olarak görmesinin yanlış bir inanış olduğunu belirtiyor.
“Ne zararından kaçabiliyorlar, ne de sigaraya duydukları bağımlılıktan kurtulabiliyorlar.”
Elektronik sigaraların gençler ve çocuklar arasında yaygınlaşması, ciddi bir toplumsal sağlık sorunu oluşturabileceğinin işareti olarak görülüyor.
Kaynak: İHA