Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Arctic Sunrise İstanbul’da: “Kömürden çıkış, şimdi”

Greenpeace’in Arctic Sunrise gemisi İstanbul Boğazı’ndan geçerken aktivistler “Kömürden Çıkış, Şimdi!” pankartı açtı. Türkiye’ye COP31 öncesinde adil geçiş çağrısı yapıldı.

ENERJİ 11.09.2026 16:39 Mustafa Atabey 163 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Arctic Sunrise İstanbul’da: “Kömürden çıkış, şimdi”
Paylaş:
N

Greenpeace’e ait Arctic Sunrise gemisi, Karadeniz turunun ardından İstanbul Boğazı’ndan geçti. Gemideki aktivistler, “Kömürden Çıkış, Şimdi!” yazılı pankart açarak Türkiye’ye çağrıda bulundu.

Greenpeace Türkiye, kasım ayında Antalya’da düzenlenecek COP31’in kömürden adil çıkış için önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

ARCTIC SUNRISE İSTANBUL BOĞAZI’NDAN GEÇTİ

Greenpeace Orta ve Doğu Avrupa Ofisinin düzenlediği Karadeniz turunda fosil gazın zararlarına dikkat çekildi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmesi çağrısı yapıldı.

Turunu tamamlayan Arctic Sunrise, dönüş yolunda İstanbul Boğazı’ndan geçti. Aktivistler, geminin üzerine açtıkları pankartla kömür kullanımının sona erdirilmesini istedi.

TÜRKİYE’NİN KÖMÜR VERİLERİNİ PAYLAŞTI

Greenpeace Türkiye İklim ve Enerji Kampanyaları Sorumlusu Emel Türker Alpay, Türkiye’nin enerji üretiminde kömürün payına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Alpay, 9 Eylül itibarıyla enerji üretiminin yüzde 20,07’sinin ithal kömürden sağlandığını söyledi. Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 30’dan fazlasının kömürle karşılandığını belirten Alpay, bu miktarın üçte ikisinin ithal kömürden geldiğini ifade etti.

Alpay, “Dolayısıyla mevcut sistem aslında Türkiye’nin yabancı enerji pazarlarına bağımlılığını artırıyor.” dedi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ VURGUSU

Yerli kömür kullanan mevcut santrallerin büyük bölümünün eski ve verimsiz olduğunu savunan Alpay, bu tesislerin güvenilir baz yük kapasitesi sağlayamadığını belirtti.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının ise sürekli gelişerek güvenli bir seçenek sunduğunu söyleyen Alpay, “Kömür çağının sonuna geldik.” ifadesini kullandı.

YENİ TERMİK SANTRAL PROJELERİNE İPTAL ÇAĞRISI

Türkiye’nin COP31 başkanlığı kapsamında atması gereken ilk adımın yeni termik santral projelerinden vazgeçmek olduğunu belirten Alpay, Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile Çanakkale’deki CENAL Termik Santrali planlarına dikkat çekti.

Alpay, Afşin-Elbistan A Termik Santrali hakkında verilen ÇED iptal kararına uyulmasını ve projenin sonlandırılmasını istedi. CENAL Termik Santrali’ne ek ünite kurulmasına yönelik planların da iptal edilmesi çağrısında bulundu.

“KÖMÜRÜN SONU, İŞÇİLERİN SONU OLMAMALI”

Kömürden çıkış sürecinde madenlerde ve termik santrallerde çalışan işçilerin korunması gerektiğini vurgulayan Alpay, “Kömürün sonu, madenlerde ve termik santrallerde çalışan işçilerin sonu olmamalı.” dedi.

Adil bir geçiş için kömürden çıkış tarihi belirlenmesini isteyen Alpay, fosil yakıtlardan uzaklaşmaya yönelik bir yol haritasının hazırlanması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin COP31 ev sahipliği ve başkanlığının bu süreci başlatmak ve hızlandırmak için kullanılması gerektiğini belirten Alpay, çağrısını şu sözlerle tamamladı:

“Arctic Sunrise’dan yayılan mesaj karşılık bulsun: Kömürden çıkış, şimdi!”

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Beşiktaş-Erzurumspor FK maçının ilk 11'leri belli oldu
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Beşiktaş-Erzurumspor FK maçının ilk 11'leri belli oldu
WhatsApp
İhbar Hattı