Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

COP17’de Kurum’dan eylem çağrısı: Artık söz değil, eylem

Murat Kurum, COP17’de yayımlanan video mesajında iklim ve arazi tahribatına karşı daha güçlü adımlar atılması çağrısında bulundu.

ENERJİ 26.08.2026 14:16 Güncelleme: 26.08.2026 14:33 Beyza Kum 111 okuma Okuma Süresi: 2 dk
COP17’de Kurum’dan eylem çağrısı: Artık söz değil, eylem
Paylaş:
N

Moğolistan’da düzenlenen Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi’nin 17. Taraflar Konferansı’nda (COP17), COP31 Başkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un video mesajı yayımlandı. Kurum, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve arazi tahribatına karşı daha hızlı ve güçlü adımlar atılması gerektiğini vurgulayarak, “Artık söz değil, eylem istiyoruz” dedi.

KURUM: DAHA HIZLI VE DAHA GÜÇLÜ ADIMLAR ATMALIYIZ

Kurum, dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan orman yangınları, biyolojik çeşitlilik kaybı ve arazi tahribatının küresel ölçekte daha güçlü iş birliğine ihtiyaç olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Dünya arazilerinin yüzde 40’a varan bölümünün tahrip olduğuna ve bir milyondan fazla türün yok olma tehdidi altında bulunduğuna dikkat çeken Kurum, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve arazi tahribatının birbirinden ayrı ele alınamayacağını belirtti.

RIO SİNERJİSİ COP31’İN TEMEL YAKLAŞIMLARINDAN BİRİ

Türkiye’nin Rio Sözleşmeleri arasındaki iş birliğini güçlendirmek amacıyla Rio Sinerjisi Protokolü’nü imzaladığını hatırlatan Kurum, bu yaklaşımın COP31 Başkanlığı’nın temel anlayışlarından biri olduğunu söyledi.

Kurum, COP31 sürecinin siyasi liderlik, çok taraflı müzakereler ve uygulamayı bir araya getiren kapsamlı bir yapı içerisinde yürütüleceğini ifade etti.

web_1787741164420

“ARTIK SÖZ DEĞİL, EYLEM İSTİYORUZ”

COP31 Başkanlığı’nın diyalog, uzlaşı ve aksiyon olmak üzere üç temel yaklaşım üzerine kurulduğunu belirten Kurum, ülkelerin ortak iradesinin somut sonuçlara dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

Kurum, “Diyalogla ülkeleri aynı masa etrafında buluşturacağız. Uzlaşıyla ortak iradeyi güçlendireceğiz. Aksiyonla bu iradeyi somut sonuçlara dönüştüreceğiz. Artık söz değil, eylem istiyoruz” ifadelerini kullandı.

COP31’İN ÖNCELİKLİ BAŞLIKLARINI AÇIKLADI

Kurum, COP31 Eylem Gündemi’nde temiz enerji dönüşümü, Sıfır Atık ve döngüsel ekonomi, iklime dayanıklı şehirler, gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarım, yeşil sanayileşme ile Rio sinerjilerinin öncelikli alanlar arasında yer aldığını belirtti.

İklim Uygulama Köprüsü ile iklim finansmanının sahaya daha hızlı ve etkili şekilde ulaşmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Kurum, katılımcıları kasım ayında Antalya’da gerçekleştirilecek COP31’e davet etti.

TÜRKİYE’NİN COP31 SÜRECİNE VURGU

Kurum, Türkiye’nin 2015 yılında COP12’ye ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, Ankara Girişimi ile özellikle gelişmekte olan ülkelerin arazi tahribatıyla mücadele hedeflerini belirlemesine ve uygulamasına destek verildiğini ifade etti.

Kurum, bugün 100’ü aşkın ülkenin bu hedeflere ulaşmış olmasından memnuniyet duyduklarını belirtti.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Finansal kuruluşlarda ilk yarı rakamları açıklandı: İşlem hacmi 2,4 trilyon TL
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Finansal kuruluşlarda ilk yarı rakamları açıklandı: İşlem hacmi 2,4 trilyon TL
WhatsApp
İhbar Hattı