Küresel enerji sektörünün kalbi, İstanbul’da attı. “Kaynakların Teminatı, Geleceğin Yeniden İnşası” mottosuyla gerçekleştirilen zirve, enerji alanında karar verici önemli isimleri bir araya getirdi.
Zirvenin açılışını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’yi doğal gaz ve petrol arama alanında küresel bir aktör haline getireceğiz. Bu yeni dönemde ülkemiz dünyanın dört bir yanında yepyeni iş birliklerine imza atacak. Küresel enerji güvenliğine eşsiz katkılar sağlayacak.” dedi.
YURTDIŞINDAN ÇOK SAYIDA BAKAN KATILIMI
Yurt dışından çok sayıda bakan zirvede yer aldı. Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov, Irak Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı Hayan Abdülgani, Romanya Enerji Bakanı Sebastian-Ioan Burduja, Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Dahir Shire Mohammed, Bulgaristan Enerji Bakanı Zhecho Stankov, Nijer Maden Bakanı Ousmane Abarchi, Moldova Enerji Bakanı Dorin Junghietu, Suriye Enerji Bakanı Muhammed el-Beşir, Libya Sanayi ve Madenler Bakanı Ahmed Abu-Heisa, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakan Yardımcısı Boglarka İlles, Suudi Arabistan Endüstri ve Mineral Kaynakları Bakan Yardımcısı Khalid Al Mudaifer zirvenin katılımcıları arasındaydı.
KÜRESEL ENERJİ DENGESİ
Enerji zirvesinin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin enerji alanındaki konumuna dikkat çekti. Erdoğan, ülkenin doğal gaz kaynaklarına yakınlığı, jeopolitik avantajları ve hidrokarbon rezervlerine olan erişimi sayesinde küresel enerji dengesinde kilit bir rol üstlendiğini vurguladı.
Milli Enerji ve Maden Politikası doğrultusunda enerji alanındaki dışa bağımlılığı önemli ölçüde azalttıklarını belirten Erdoğan, bu süreci şimdi daha ileri bir aşamaya taşıdıklarını ifade etti. Erdoğan, “Türkiye’yi doğal gaz ve petrol aramacılığı alanında uluslararası düzeyde söz sahibi bir ülke yapacağız” dedi.
GÜÇLÜ İŞ BİRLİKLERİ
Yeni dönemde Türkiye’nin enerji ve madencilik sektörlerinde dünyanın farklı bölgeleriyle güçlü iş birlikleri kuracağını dile getiren Erdoğan, ülkenin küresel enerji güvenliğine önemli katkılar sunacağını sözlerine ekledi.
9,5 MİLYON METREKÜP GAZ ÜRETİMİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sakarya Gaz Sahası’nda ilk fazın başarıyla tamamlandığını ve 12 kuyudan günlük 9,5 milyon metreküp gaz üretildiğini açıkladı. Bu üretimle 4 milyondan fazla hanenin ihtiyacı karşılanıyor. Erdoğan, 2026’da günlük üretimin 20 milyon metreküpe, 2028’de ise 40 milyon metreküpe çıkarılmasının hedeflendiğini belirterek, konutlardaki doğal gaz ihtiyacının tamamının yerli kaynakla karşılanacağını vurguladı.
DÜNYADAKİ REZERVİN EN BÜYÜK İKİNCİSİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel enerji rekabetinde nadir toprak elementlerinin önemine dikkat çekerek, Eskişehir Beylikova’daki 690 bin tonluk rezervin dünyadaki en büyük ikinci tek saha olduğunu belirtti. Pilot tesisin faaliyette olduğunu ifade eden Erdoğan, yakında tam donanımlı bir endüstriyel tesis kurulacağını ve Türkiye’nin bu elementleri üretebilen sayılı ülkelerden biri olacağını söyledi.
AKTİF ENERJİ DİPLOMASİSİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerji iş birliklerinin yalnızca “Mavi Vatan” ve kara sınırlarıyla sınırlı olmadığını vurgulayarak, Azerbaycan, Irak ve Rusya’daki mevcut projelere ek olarak yeni ortaklıklar planladıklarını belirtti. Libya, Pakistan ve Hazar bölgesinde de aktif enerji diplomasisi yürüttüklerini söyleyen Erdoğan, kazan-kazan anlayışıyla hem Türkiye’ye hem de iş birliği yapılan ülkelere katkı sağladıklarını ifade etti.
Kaynak: T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı