Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Mısır’ın Şarm Eş-Şeyh kentinde düzenlenen Gazze konulu Barış Zirvesi marjında İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile yaptığı görüşmede sarf ettiği esprili sözler, uluslararası basında geniş yankı uyandırdı.Erdoğan’ın, Meloni’ye “Sizi iyi gördüm ama sigarayı bıraktırmam lazım” sözleri İtalyan ve dünya medyasında manşetlere taşındı.
İTALYAN BASINI: “ERDOĞAN, MELONİ’YE TAKILDI”
İtalya’nın önde gelen gazetelerinden Corriere Della Sera, görüşmeyi “Erdoğan, Meloni’ye takıldı” başlığıyla okuyucularına aktardı. Haberde, Erdoğan ve Meloni’nin samimi bir diyalog yaşadığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İtalyan lidere gülümseyerek sigarayı bırakması gerektiğini söylediği belirtildi. Gazete, bu sözlerin hem Meloni’yi hem de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u güldürdüğünü de vurguladı.
LA REPUBBLICA: “MACRON, DİYALOĞU İLGİYLE İZLEDİ”
Bir diğer İtalyan gazetesi La Repubblica, Erdoğan ve Meloni arasındaki kısa diyaloğun görüntülerini yayınladı. Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meloni’ye, “Sizi iyi gördüm ama sigarayı bıraktırmam lazım” dediği, bu samimi anın Fransa Cumhurbaşkanı Macron tarafından da dikkatle izlendiği ifade edildi. Gazete, liderler arasındaki dostane atmosferin zirveye olumlu bir hava kattığını yazdı.
IL GIORNALE: “LİDERLERİN NEŞESİ YERİNDEYDİ”
Milano merkezli Il Giornale gazetesi ise haberi, “Trump’ın gecikmesi, liderlerin neşesini bozmadı” başlığıyla duyurdu.Gazete, ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail ziyaretinin uzaması nedeniyle zirveye üç saat gecikmeli katıldığını, ancak bu durumun liderlerin moralini etkilemediğini yazdı. Haberde, Erdoğan ve Meloni arasındaki neşeli diyalogun Macron, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani’nin yüzünde tebessüm oluşturduğu kaydedildi. Ayrıca La Stampa gazetesi de haberi “Erdoğan, Meloni ile şakalaştı” başlığıyla verdi.
RUS, ABD VE BALKAN BASINI DA GENİŞ YER AYIRDI
Erdoğan-Meloni diyaloğu yalnızca İtalyan medyasında değil, Rusya, ABD ve Balkan basınında da geniş yer buldu. Rus haber ajansı TASS, haberi “Türk Cumhurbaşkanı, İtalyan Başbakana sigara alışkanlığı üzerinden takıldı” başlığıyla duyurdu. Haberde, Erdoğan’ın tokalaşma sırasında Meloni’ye sigarayı bırakma tavsiyesinde bulunduğu belirtildi.
ABD merkezli Politico Europe ise olayı, “Erdoğan, Meloni’nin sigarayı bırakmasını istiyor fakat Macron bunun ümitsiz vaka olduğunu düşünüyor” başlığıyla paylaştı. Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tütünle mücadele konusundaki kararlılığı hatırlatılırken, Meloni’nin esprili bir dille “Sigarayı bırakırsam birilerini öldürebilirim” dediği aktarıldı.
Balkan basınından Sırp Politika gazetesi, Erdoğan’ın uyarısını “yarı şakacı, kendine özgü bir tonla yaptığı” yorumunda bulunurken; Hırvat Index haber portalı ise Meloni’nin daha önce verdiği röportajlarda sigarayı 13 yıl önce bıraktıktan sonra yeniden içmeye başladığını itiraf ettiğini hatırlattı.
Kaynak:İHA