HDP’li Sezai Temelli: “Yargı reformları ile ülke, insan hakları ihlal merkezine dönüşmüştür”

HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, “Bütçe hukuku ve bütçe hakkını koruyabilseydik, bugün ne kumpas ne kapatma davalarını alan bir yargı olacaktı. Yargı reformları ile ülke, insan hakları ihlal merkezine dönüşmüştür” dedi.
 Tarih: 14-12-2021 14:44:17
HDP’li Sezai Temelli: “Yargı reformları ile ülke, insan hakları ihlal merkezine dönüşmüştür”

TBMM Genel Kurulu’nda, Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşmesinde HDP Van Milletvekili Sezai Temelli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşmelerinde “Adalet” vurgusu yapan Sezai Temelli, “Ortada bütçe vasfına sahip bir bütçe maalesef yok. Bu metinler, Meclis idaresini yok sayan anlayışla yazılmaktadır. Üzerinde konuştuğumuz şey, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin akıl dışı hesap sistemidir. Demokratik kurumları yok sayan, OHAL anlayışıyla hukuku askıya alan bu iktidar; iktisadi gerçeklikten o kadar kopmuştur ki hem ekonomiyi hem ülkeyi büyük bir çöküşe sürüklemektedir. Bütçe süreci ortak sorunlara, ortak çözümler üretme idaresini yaratmasıdır. Bu mekân böyle mi? Bakanı bile atanmış olan bütçe müzakeresi samimiyetsizliği, adaletsizliği yeniden üretmekten başka işe yaramıyor. Magna Carta anlaşması ile ilk kez kralın vergi toplama ve harcama yetkilerini kısıtlamaktadır. Aynı zamanda savaş alma kararı kısıtlanmıştır.”

“AYM bütçesi var ama AYM’yi kapatmak isteyen bir zihniyet hazırlamış bütçeyi”

Sezai Temelli, “Bütçe hakkına sahip çıkmak aynı zamanda barışa da sahip çıkmaktır. Vergilere, borçlanmalara, kurumlar arası ödenek aktarımlarının yapılmasına tek kişi karar veriyor. Dahası kimin kullanacağına da tek adam karar veriyor. Bütçe hukukundan bahsetmek mümkün değil. Bütçede AYM bütçesi var ama AYM’yi kapatmak isteyen bir zihniyet hazırlamış bütçeyi. HDP’yi tehdit eden iktidar adete şantaj aklıyla tehdit etmektedir. Bütçe hukuku ve bütçe hakkını koruyabilseydik, bugün ne kumpas ne kapatma davalarını alan bir yargı olacaktı. Yargı reformları ile ülke, insan hakları ihlal merkezine dönüşmüştür” dedi.

  Editör: Düzgün Çeşim   Kaynak: Manşet Haber Merkez
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI