İsrail saldırıları nedeniyle Gazze’nin Beyt Hanun kentinden Rimal Mahallesi’ne göç etmek zorunda kalan 18 yaşındaki ressam Merah Halid el-Zaanin, çizimleriyle Filistin halkının yaşadığı acıları sanat yoluyla anlatıyor.
ÇOCUKLUKTAN GELEN RESİM TUTKUSU
Küçük yaşlardan itibaren resme yeteneği olduğu bilinen Merah, yaşadığı tüm zorluklara rağmen sanat üretiminden vazgeçmiyor. Bugün bir sığınma merkezine dönüştürülen okulda kalan genç ressam, son derece sınırlı imkanlarla çizim yapmaya devam ediyor.
Gazze’de resim malzemelerine erişimin neredeyse imkânsız hale geldiğini belirten Merah, bulabildiği basit araçlarla çalışmalarını sürdürüyor. Yaptığı resimleri kaldığı çadırın duvarlarına asan genç sanatçı, sanatını yaşadığı alanın bir parçası haline getiriyor.
ACILAR TUVALE YANSIYOR
Merah’ın çizimleri, bombardımanlar, göç, yoksunluk ve kayıp duygusunu yansıtıyor. Resimleri aracılığıyla yalnızca kendi hikâyesini değil, Gazze’de yaşayan binlerce Filistinlinin ortak acısını görünür kılmayı amaçlıyor.
SERGİ HAYALİ HENÜZ GERÇEKLEŞMEDİ
Genç ressam, Gazze’de ya da yurt dışında bir sergi açmak için birçok kez girişimde bulunduğunu ancak şu ana kadar bu hayalini gerçekleştiremediğini ifade ediyor. Tüm engellere rağmen sanat üretmeye devam eden Merah, resimleriyle sesini dünyaya duyurmayı umut ediyor.
