Antalya’da 23 yaşındaki Vedat Kurt’a üç gün boyunca işkence yaptıkları, dişlerini kırarak hamam böceği yedirdikleri iddia edilen 4 sanık hakkında 20’şer yıla kadar hapis cezası istendi. Sanıklar hakkında “nitelikli yağma” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından dava açıldı.
Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, sanıklardan S.T.’ye ait telefonda 19 fotoğraf ve 1 video kaydı bulunduğu belirtildi. Görüntülerin 13-14 Ekim 2020 tarihli olduğu, konum bilgilerinin de olayın yaşandığı iş yeriyle örtüştüğü tespit edildi. Raporda ayrıca videolarda Kurt’a zorla “Hırsızlık yaptım, uyuşturucu içtim” dedirtildiği ifade edildi.
3 GÜN BOYUNCA İŞKENCE GÖRDÜĞÜNÜ İDDİA ETTİ
Olay, 2020 yılında Antalya’nın Kepez ilçesinde meydana geldi. Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinden çalışmak için kente gelen Vedat Kurt, 10 ay boyunca sanayi sitesinde bir iş yerinde çalıştı. Maaşını alamadığını iddia eden Kurt, 70 bin liralık alacağından dolayı masadaki 15 bin lirayı alarak İstanbul’a gitti. Parayı iade etmek üzere geri döndüğünde, iş yerinde A.T., O.T., S.T. ve A.A. tarafından depoya kilitlendiğini ve sandalyeye bağlanarak işkenceye maruz kaldığını öne sürdü.
Kurt’un anlatımına göre 3 gün boyunca dövülerek dişleri kırıldı, elleri ve ayakları bağlanarak “domuz bağı” yöntemiyle tutuldu, ayrıca hamam böceği yedirildi. Şüpheliler bu anları cep telefonuyla kaydetti. Kurt daha sonra kaçmayı başararak polise şikâyette bulundu.
BİLİRKİŞİ RAPORU: FOTOĞRAF VE VİDEO KAYITLARI TESPİT EDİLDİ
Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, sanıklardan S.T.’ye ait telefonda 19 fotoğraf ve 1 video kaydı bulunduğu belirtildi. Görüntülerin 13-14 Ekim 2020 tarihli olduğu, konum bilgilerinin de olayın yaşandığı iş yeriyle örtüştüğü tespit edildi. Raporda ayrıca videolarda Kurt’a zorla “Hırsızlık yaptım, uyuşturucu içtim” dedirtildiği ifade edildi.
SAVCILIK: “EYLEMLER SABİT”
Antalya 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 14’üncü duruşmasında savcı, esas hakkındaki mütalaasını sundu. Mütalaada; Kurt’un darp fotoğrafları ile sanığın telefonundaki görüntülerin örtüştüğü, olayın gece vakti, birden fazla kişiyle ve silah kullanılarak gerçekleştiği, Kurt’un telefonunun gasbedildiği ve elleri-ayakları bağlı şekilde alıkonulduğu belirtildi. Savcı, sanıkların “nitelikli yağma” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından her biri için ayrı ayrı 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti.
SANIK AVUKATLARI SUÇLAMALARI REDDETTİ
Sanık avukatları suçlamaları kabul etmedi. O.T.’nin avukatı, “Şikâyet iki yıl sonra yapılmıştır, bu durum hayatın olağan akışına aykırıdır” dedi.
A.T.’nin avukatı ise, müştekinin sonrasında yeniden aynı iş yerinde çalıştığını iddia ederek, “Gerçekten işkence olsaydı neden tekrar işe döndü?” savunmasını yaptı. Mahkeme heyeti, sanık ve müşteki avukatlarına savunma için süre vererek duruşmayı 8 Aralık’a erteledi.
“PARAMI VERMEYİNCE ALDIM, YİNE DE İŞKENCE ETTİLER”
Duruşma sonrası konuşan Vedat Kurt, Antalya’ya ailesine destek olmak için geldiğini söyledi: “Param verilmediği için o anın hırsıyla 15 bin lira aldım ama sonra geri getirdim. Buna rağmen beni dövdüler, dişlerimi kırdılar, hamam böceği yedirdiler. Aldığım para zaten alacağımın yarısı bile değildi.” Kurt, işkenceye dair fotoğraf ve videolara ulaşınca şikayetçi olduğunu, delil bulamadığı için başvurunun geciktiğini belirtti.
“PSİKOLOJİM BOZULDU, ANNEM İÇİN BU DAVANIN PEŞİNDEYİM”
Yaşadığı travmanın ardından psikolojik tedavi gördüğünü anlatan Kurt, “Halüsinasyonlar görmeye başladım, stres tepkileri veriyorum. Askerde bile tedavi gördüm” dedi. Kurt, “Annem o yaraları görünce perişan oldu. Başımı okşadığında eline yara izleri geliyordu. Ben bu davanın peşindeyim, annem için. Başka anneler evlatlarını bu halde görmesin” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA