SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Grand Kartal Otel davasında 3. duruşma: Aileler 'olası kast'ta ısrarcı

Haber görseli

Bolu’nun Kartalkaya Kayak Merkezi’nde 21 Ocak’ta çıkan ve 36’sı çocuk 78 kişinin yaşamını yitirdiği, 137 kişinin yaralandığı Grand Kartal Otel yangınına ilişkin davanın üçüncü duruşması Bolu Sosyal Bilimler Lisesi Spor Salonu’nda görülmeye devam ediyor.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALTINDA DURUŞMA

Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce özel olarak hazırlanan salonda yapılan duruşmaya, 20’si tutuklu 32 sanık, yaralılar, hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatlar katıldı. Duruşma salonu çevresinde güvenlik güçleri yoğun önlem aldı; salonun bulunduğu bölgedeki cadde ve sokaklar trafiğe kapatıldı.
Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt altına alınan duruşmada, tarafların esas hakkındaki mütalaaya ilişkin savunmaları dinleniyor.

SAVCILIK "OLASI KAST"TA SINIRLI SAYIDA SANIK İSTEDİ

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 98 sayfalık iddianamede, otel sahipleri ve bazı belediye yetkilileri hakkında 78 kez “olası kastla öldürme” ve “olası kastla kasten yaralama” suçlarından 1998’er yıla kadar hapis talep edildi.
Ancak mütalaada “olası kast” suçlaması 7 sanıkla sınırlandırılırken, otel yönetim kurulu üyeleri Emine Murtezaoğlu Ergül, Elif Aras ve Ceyda Hacıbekiroğlu gibi bazı isimlerin suçlaması “bilinçli taksir”e çevrildi. Bu durum, hayatını kaybedenlerin yakınları tarafından tepkiyle karşılandı.

AİLELERDEN ÇAĞRI: "İNTİKAM DEĞİL ADALET İSTİYORUZ"

Yangında oğlunu kaybeden Zeynep Kotan, savcılığın mütalaasına itiraz ederek, “Delil karartmalar var, personel ifadeleri üzerinde baskı kurulmuş. Olayın tüm sorumluları olası kastla yargılanmalı” dedi. Kotan, yangın sırasında otel yöneticilerinin çocuklarını kurtardığı görüntülerin hala hafızalarda olduğunu belirtti.
Bir başka mağdur yakını Uğurtan Doğan da “Biz intikam değil, adalet istiyoruz. Olası kast kararı Türkiye’de bir emsal oluşturacak” diye konuştu.

BAKANLIK YETKİLİLERİNE YARGILAMA TALEBİ

Yangında oğlu Yiğit Gençbay’ı kaybeden Danıştay 9. Daire Başkanı Abdurrahman Gençbay, duruşmada yaptığı konuşmada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda sorumluluğu bulunan kişilerin hala yargılanmadığını belirterek bu kişilerin tutuklanmasını ve görevden uzaklaştırılmasını talep etti. Gençbay, “Bu kişiler soruşturmanın yürütüldüğü makamlarda görev yapmaya devam ediyor. Delil karartma riski var” dedi.

"LİYAKATSİZLİK BU FELAKETİ DOĞURDU"

Yangında sekiz yakınını kaybeden avukat Yüksel Gültekin, davanın liyakat eksikliğinin acı bir sonucu olduğunu söyledi. Gültekin, tutuklu sanıklardan Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener’in göreve torpille getirildiğini öne sürerek, “Bu liyakatsizlik 78 insanın ölümüne neden oldu” dedi.

SAVCILIK MÜTALAASINDA CEZA TALEPLERİ

Mütalaaya göre, otel sahibi Halit Ergül, genel müdür Emir Aras ve yöneticiler hakkında 78 kez “olası kastla öldürme” suçundan 1950 yıl, ayrıca “olası kastla yaralama” ve “mala zarar verme” suçlarından 178 yıl 582 aya kadar hapis cezası istendi.
20 sanık için ise “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis, 4 sanık için ise “taksirle ölüme neden olma” suçundan 2 ila 15 yıl arasında ceza talep edildi.

SON DENETİM RAPORUNDA “HER ŞEY YOLUNDA” DENMİŞ

Yangından 36 gün önce, 16 Aralık 2024’te Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan denetim raporunda otelle ilgili herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığı bildirildi.
Now Haber’in ortaya çıkardığı raporda yalnızca “Otel odalarında duman dedektörü bulunmaktadır” ifadesi yer aldı; dedektörlerin çalışıp çalışmadığı kontrol edilmedi. 

KARAR BEKLENİYOR

Bolu Baro Başkanı Sinan Barut, esasa ilişkin savunmaların bu hafta içinde tamamlanacağını ve mahkemenin kararı Perşembe veya Cuma günü açıklayabileceğini belirtti.
Mağdur aileleri ve avukatlar, tüm sanıkların “olası kastla insan öldürme” suçundan cezalandırılmasını isityor.

Kaynak: Haber Merkezi

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.
Köşe Yazarlarımız