Türkiye’nin sosyal konut alanındaki en iddialı girişimi olan “Yüzyılın Konut Projesi”nde heyecan dorukta. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Ekim 2025’te duyurduğu ve “Ev Sahibi Türkiye” mottosuyla yola çıkılan projenin ikinci ana safhası, depremzedelerin umut ışığı Adıyaman’da başlıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da katılacağı bir törenle, hak sahibi vatandaşlar için konut belirleme kuraları resmen çekilecek. Hangi ailenin hangi etaplarda, kaçıncı katta ve hangi metrekaredeki daireye yerleşeceği belirlenecek.
KURA TAKVİMİ BAŞLADI
Adıyaman merkez ilçe için gerçekleştirilecek çekilişin ardından, diğer illerde de inşaat ihaleleri tamamlandıkça kura süreçleri adım adım devreye alınacak. Bu aşamada hak sahipleri, projenin hangi etabında yer alacaklarını, dairelerinin büyüklüğünü ve kat bilgilerini öğrenecekler. Ardından satış sözleşmeleri imzalanarak taşınma süreci resmen başlayacak.
500 BİN KONUT, 2 MİLYON KİŞİYE YUVA
Türkiye’nin bugüne kadar görmediği ölçekteki bu sosyal konut hamlesinde, 81 ilde toplam 500 bin konut inşa edilecek. Proje tamamlandığında en az 2 milyon kişi, depreme dayanıklı, çağdaş ve güvenli konutlara kavuşmuş olacak.
Dar gelirli vatandaşların ev sahibi olmasının yanı sıra, konut ve kira piyasasında da denge sağlanması hedefleniyor. Ayrıca proje, inşaat ve yan sektörlerde 300’ü aşkın iş kolunun canlanmasına doğrudan katkı sunacak.
YÜZDE 10 PEŞİN, 240 AY VADE FIRSATI
Konutlar 2+1 ve 1+1 seçenekleriyle tasarlanıyor. Projenin yüzde 40’ını oluşturan 200 bin konut, 80 metrekarelik 2+1 dairelerden meydana gelecek. Yüzde 30’luk dilimdeki 150 bin konut 65 metrekarelik 2+1, kalan 150 bin konut ise 55 metrekarelik 1+1 olarak planlandı. Ödeme koşulları oldukça cazip: Sadece yüzde 10 peşinat ile 240 ay vade imkânı sunuluyor. Aylık taksit bedelleri İstanbul’da 7 bin 313 TL’den, Anadolu illerinde ise 6 bin 750 TL’den başlayacak.
İSTANBUL’A 15 BİN KİRALIK KONUT TAKVİYESİ
Sadece satış değil, kiralık konut atağı da projenin ayrılmaz bir parçası. İstanbul’da inşa edilecek 100 bin konuta ek olarak, piyasa rayiçlerinin altında kiraya verilecek 15 bin sosyal kiralık konut üretilecek. Belirlenen sosyal kriterlere uygun dar gelirli vatandaşlar, bu konutlardan üç yıl süreyle faydalanabilecek. Kiralık evlerin yönetimi, bakımı ve denetimi TOKİ tarafından sağlanacak. Kiralama sürecinin Eylül ayında başlaması bekleniyor.