AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Tasfiyesine Karar Verilen Bazı Yatırım Fonları Hakkında Kanun Teklifi'nin TBMM Başkanlığına sunulduğunu açıkladı. Güler, AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu ve Antalya Milletvekili Atay Uslu ile Meclis'te düzenlediği basın toplantısında teklifin 9 maddeden oluştuğunu bildirdi.
Güler, düzenlemenin yatırımcıların haklarının korunması, sermaye piyasalarının güvenilirliğinin sürdürülmesi ve tasfiye sürecinin adil ve şeffaf şekilde yürütülmesi amacıyla hazırlandığını söyledi.
“ÖZEL VE GEÇİCİ BİR DÜZENLEME”
Güler, Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) 17 Eylül 2026 tarihli kararıyla tasfiyesine karar verilen fonlarda yaşanan olağan dışı gelişmeler nedeniyle özel bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Teklifin genel veya sürekli bir tasfiye rejimi getirmediğini ifade eden Güler, düzenlemenin yalnızca SPK'nin 17 Eylül tarihli kararıyla tasfiyesine karar verilen ve kanunun yayımlandığı tarihte tasfiyesi tamamlanmamış fonlara yönelik geçici ve istisnai bir düzenleme olduğunu kaydetti.
“KAMU KAYNAĞI KULLANILMAYACAK”
Güler, tasfiye sürecinde hiçbir şekilde kamu kaynağı kullanılmayacağını vurguladı. Sürecin fonların kendi varlıkları üzerinden tamamlanacağını belirtti.
Tasfiyedeki fonların toplam portföy büyüklüğünün hane halkının finansal varlıklarının yüzde 2,4'üne karşılık geldiğini belirten Güler, tasfiye halindeki 131 fonun toplam fon sayısının yüzde 4,6'sını oluşturduğunu söyledi.
GELECEK HAFTA KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLECEK
Güler, kanun teklifinin gelecek hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, ardından Genel Kurulda görüşülmesinin planlandığını açıkladı.
Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında gerekli soruşturmaların da sürdüğünü belirten Güler, suç tespit edilmesi halinde sorumlular hakkında gerekli işlemlerin yapılacağını ifade etti.