Türkiye, 7-8 Temmuz tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek NATO Zirvesi öncesi güvenlik hazırlıklarını üst seviyeye çıkardı.
Dünya liderlerinin katılması beklenen zirve nedeniyle başkent genelinde çok sayıda güvenlik önlemi uygulanacak. Zirve süresince hem toplantı alanları hem de liderlerin geçiş güzergahlarında yoğun güvenlik tedbirleri alınacak.
HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ DEVREYE ALINACAK
Bloomberg’in haberine göre, zirve boyunca Ankara semaları olası tehditlere karşı hava ve füze savunma sistemleriyle korunacak.
Havadan gelebilecek risklere karşı stratejik noktalara İHA ve dron savar sistemleri de konuşlandırılacak. Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 savaş uçaklarının zirve süresince yüksek alarm durumunda tutulacağı belirtildi.
40 BİNDEN FAZLA PERSONEL GÖREV YAPACAK
Zirvenin güvenliği için Ankara genelinde 40 binden fazla emniyet, jandarma ve güvenlik personeli görev yapacak.
Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi çevresi, liderlerin konaklayacağı oteller, zirve güzergahları ve kritik noktalar özel güvenlik planı kapsamına alınacak. Kentteki mevcut güvenlik kameralarına ek olarak kritik bölgelere yeni gözcü kameraların yerleştirilmesi bekleniyor.
BAZI BÖLGELER ERİŞİME KAPATILACAK
Zirve nedeniyle Esenboğa Havalimanı, Etimesgut Havaalanı çevresi, Beştepe ve delegasyonların konaklayacağı bölgelerde giriş çıkışların kısıtlanması planlanıyor.
Bu bölgelerin “kırmızı alan” ilan edilerek araç ve yaya trafiğine kapatılabileceği ifade edildi. Liderlerin geçiş güzergahlarında da ek güvenlik kontrolleri uygulanacak.
EYLEM VE ETKİNLİKLERE KISITLAMA
Zirve haftasında Ankara’da toplu eylem ve etkinliklere yönelik kısıtlamaların gündeme geleceği belirtildi.
Yurt dışından gelebilecek olası protesto katılımlarına karşı da yabancı ülkelerin istihbarat birimleriyle bilgi paylaşımı yapılacağı aktarıldı. Haklarında güvenlik raporu bulunan kişilerin kente alınmaması için çalışma yürütülecek.
KAMU PERSONELİNE İDARİ İZİN PLANI
Ankara’nın bazı merkez ilçelerinde görev yapan ve zirve kapsamında çalışmayacak kamu personelinin 7-8-9 Temmuz tarihlerinde idari izinli sayılması da gündemde.
Diğer şehirlerden gelecek kolluk personelinin konaklaması için öğrenci yurtlarının kullanıma açılacağı, delegasyonların aile bireyleri için düzenlenecek kültürel programlarda da özel güvenlik önlemleri alınacağı bildirildi.
ANKARA’DA OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK TRAFİĞİ
NATO Zirvesi öncesi alınacak önlemlerle başkentte güvenlik trafiğinin yoğunlaşması bekleniyor.
Uçuş kısıtlamaları, geçici yol kapatmaları, güvenlik noktaları ve kritik alanlardaki denetimlerle Ankara’da zirve boyunca geniş kapsamlı bir güvenlik planı uygulanacak.