Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

ASELSAN’dan TEKNOFEST’te bir ilk: Elektronik harpta gençler sahnede

TEKNOFEST Güneydoğu’nun Diyarbakır etabında ilk kez Elektronik Harp Yarışması düzenleniyor. ASELSAN Genel Müdürü Akyol, gençlerin başarılarını şirkete taşımayı hedeflediklerini söyledi.

GÜNDEM 19.09.2026 12:47 Güncelleme: 19.09.2026 12:49 Mustafa Atabey 90 okuma Okuma Süresi: 3 dk
ASELSAN’dan TEKNOFEST’te bir ilk: Elektronik harpta gençler sahnede
Paylaş:
N

TEKNOFEST Güneydoğu’nun Diyarbakır etabında bu yıl ilk kez Elektronik Harp Yarışması düzenleniyor. ASELSAN’ın yürütücülüğündeki yarışmada 12 şehirden 21 finalist takım yer alıyor. Havacılıkta Yapay Zeka Yarışması’nda ise 35 takım projeleriyle mücadele ediyor.

Diyarbakır, TEKNOFEST Güneydoğu kapsamında teknoloji geliştiren gençleri ağırlıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfının ana yürütücülüğündeki organizasyonda finalistler, 18-20 Eylül tarihlerinde Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde sekiz kategoride yarışıyor.

ASELSAN’ın yürüttüğü yarışmaların önceki durağı Mardin oldu. Kentte 9-12 Eylül’de düzenlenen organizasyonda 410 öğrenciden oluşan 30 finalist takım, geliştirdikleri insansız kara araçlarıyla zorlu parkurda puan toplamak için mücadele etti.

İlk elektronik harp yarışmasına 365 takım başvurdu

TEKNOFEST Güneydoğu kapsamındaki yarışmalara toplam 4 bin 679 takım başvurdu. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Elektronik Harp Yarışması’na ise 1000’i aşkın yarışmacının yer aldığı 365 takım müracaat etti.

Finale yükselen 21 takım, Türkiye’nin 12 farklı şehrinden Diyarbakır’a geldi. Takımlar, elektromanyetik spektrumun etkin kullanılması ve kontrol edilmesine yönelik geliştirdikleri çözümlerle yarışıyor.

Havacılıkta yapay zekâ için 7 bini aşkın genç

TÜBİTAK BİLGEM, ASELSAN ve CEZERİ’nin yürütücülüğünde düzenlenen Havacılıkta Yapay Zeka Yarışması da yoğun başvuru aldı. Yarışmaya 7 bini aşkın gencin oluşturduğu 3 bine yakın takım katılmak istedi.

Türkiye’nin 12 şehri ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden 35 takım finale kaldı. Finalistler, havacılık sektöründe karşılaşılabilecek sorunlara çözüm geliştirmek için rekabet ediyor.

Akyol: “Türkiye dünyanın sayılı yeteneklerine sahip bir ülke”

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TEKNOFEST’in kuruluşundan bu yana organizasyonun paydaşları arasında yer aldıklarını söyledi.

Yarışmaların Mardin’in ardından Diyarbakır’da sürdüğünü belirten Akyol, 30 Eylül’de Şanlıurfa etabının düzenleneceğini aktardı. Diyarbakır’daki yarışmaların önemli bir bölümünü ASELSAN’ın organize ettiğini ifade etti.

Elektronik Harp Yarışması’nın ilk kez yapıldığını, Havacılıkta Yapay Zeka Yarışması’nın ise yenilenen versiyonuyla Güneydoğu’ya taşındığını anlatan Akyol, şunları söyledi:

“Özellikle elektronik harp konusunda Türkiye dünyanın sayılı yeteneklerine sahip bir ülke. ASELSAN dünya çapında elektronik harp alanında marka olmuş. Dünyanın birçok ülkesine çözüm sağlayan yetkinliğe sahip bir ekip.”

Akyol, ilk yılındaki başvuru sayısının, gençlerin elektronik harp alanında kendilerini göstermek istediğini ortaya koyduğunu belirtti.

“Gençlerle teknoloji festivali yapmanın gururunu yaşıyoruz”

Bölgeye geçmişte daha çok güvenlik konulu çalışmalar için geldiklerini anlatan Akyol, Diyarbakır’da gençlerle teknoloji alanında buluşmalarının önemine değindi.

“Güneydoğu'ya ben dahil ekiplerimiz daha önce hep güvenlik toplantıları ve güvenlikle ilgili faaliyetler için geliyorduk. Bugün ise Diyarbakır'da gençlerle teknoloji festivali yapmanın gururunu yaşıyoruz.”

ASELSAN ve TEKNOFEST ekiplerinin gençlerle geleceğin teknolojileri üzerine çalıştığını söyleyen Akyol, şirketin gücünün temelinde yetişmiş insan kaynağının bulunduğunu vurguladı.

Gençlerin başarılarını ASELSAN’a taşımayı hedefliyorlar

Akyol, amaçlarının gençleri yalnızca teknoloji kullanan değil, teknoloji geliştiren ve üreten kişiler olarak bir araya getirmek olduğunu ifade etti. Yarışmalarda elde edilen başarıları ASELSAN’a taşımak ve gençlerle Türkiye’nin geleceğine yönelik sistemler geliştirmek istediklerini belirtti.

Yarışmacıların gece gündüz çalışarak hazırlandığını anlatan Akyol, şirketin yıl başında belirlediği hedeflere ilişkin de değerlendirmede bulundu:

“Yılbaşında hedeflediğimiz gelirden ihracata, satıştan ciroya ve karlılığa kadar koyduğumuz bütün hedefleri fazlasıyla yerine getiriyoruz.”

Akyol, yılı Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketi ve Avrupa’nın önde gelen birkaç şirketinden biri olarak tamamlayacaklarını söyledi.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: AA
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Girne’deki gemi faciasında can kaybı 15’e yükseldi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Girne’deki gemi faciasında can kaybı 15’e yükseldi
WhatsApp
İhbar Hattı