Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

AYM’den kritik karar: Notere dava dönemi bitti

Anayasa Mahkemesi (AYM), taşınmaz satış sözleşmelerinden doğan zararlar için doğrudan notere dava açılmasına imkan tanıyan düzenlemeyi iptal etti.

GÜNDEM 02.04.2026 13:43 Nida Yağmur Mercan 18 okuma Okuma Süresi: 1 dk
AYM’den kritik karar: Notere dava dönemi bitti
Paylaş:
N

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, noter işlemlerinden kaynaklanan zararlar için dava yalnızca devlete karşı açılabilecek. Devletin ödediği tazminat için notere rücu etmesinin yolu da kapatıldı.

DÜZENLEME CHP TARAFINDAN AYM’YE TAŞINMIŞTI

CHP, 7413 sayılı kanunla Noterlik Kanunu’na eklenen düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal başvurusunda bulunmuştu. Başvuruda, noterlerin doğrudan sorumlu tutulmasının ve kusur aranmaksızın devlete rücu edilmesinin eşitlik ilkesine aykırı olduğu savunuldu.

“ANAYASA’YA AYKIRI” KARARI

AYM kararında, noterlerin kamu görevlisi olduğu vurgulanarak, görevleri sırasında oluşan zararların kamu hizmeti kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Bu kapsamda, vatandaşların zararlarının tazmini için yalnızca devlete karşı dava açılabileceği ifade edildi.

HANGİ MADDELERE AYKIRI BULUNDU?

Mahkeme, söz konusu düzenlemenin Anayasa’nın 40. ve 129. maddelerine aykırı olduğuna hükmetti ve ilgili hükmün iptaline karar verdi.

 

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Türk boksu yasta: Yurdakul Güleren hayatını kaybetti
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Türk boksu yasta: Yurdakul Güleren hayatını kaybetti
WhatsApp
İhbar Hattı