Bahar Harekatı'ndan son gelişmeler

Bahar Kalkanı Harekatı’nda rejime ait SU-24 tipi iki savaş uçağı düşürüldükten sonra olan telsiz konuşmaları ortaya çıktı.
 Tarih: 02-03-2020 10:00:00
Bahar Harekatı'ndan son gelişmeler


İdlib’de 27 Şubat’ta 34 askerin şehit olduğu hava saldırısının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) başlattığı operasyona Bahar Kalkanı Harekâtı adı verildi.

SİHA, top ve füzelerle İdlib ve Halep’in kırsalı ile Lazkiye’de kilit önemdeki hedefler ateş altına alınırken aynı saatlerde, İdlib’in güneyindeki stratejik Maaret el Numan, Vadi el Deyf, Tel Merdih, Mar Debse bölgelerindeki noktalar çok namlulu roket sistemleri ve füzelerle hedef alındı.

Terör örgütü YPG’nin kontrolündeki Tel Rıfat yakınlarındaki Minnag Askeri Hava Üssü, Afrin’in Şereva ilçesi çevresindeki mevzileri ile rejimin Neyrab bölgesindeki hava üssü de ateş altına alındı; Neyrab askeri havalimanı kullanılmaz hale geldi.

Harekâta ilişkin açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı, “Bir SİHA’mızı düşüren hava savunma sistemi ile diğer iki hava savunma sistemi imha edilmiş, uçaklarımıza taaruz eden rejime ait iki adet Su-24 tipi uçak düşürülmüştür” bilgisini paylaştı. 

Suriye rejiminin haber ajansı SANA da “Türkiye, iki Suriye savaş uçağını düşürdü. Pilotlar paraşütle yere indi” açıklaması yaptı.

HİZBULLAH LİDERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Koral kör etti, F-16 ve SİHA'lar vurduTSK tarafından Halep ve İdlib bölgesinde gerçekleştirilen hava ve kara operasyonlarında son 24 saat içinde rejim ordusu ve müttefiklerinden 48 milis öldü. 

Bunlar arasında 11 rejim subayının yanı sıra Lübnan Hizbullahı örgütünden çoğu lider kadrosundan 14 üyesinin de yer aldığı öğrenildi.

MUHALİFLER 9 KÖYÜ ALDI

TSK’nın faaliyetlerinin ardından muhalif unsurlar da birçok cepheden saldırı başlattı. 

Muhalif grupların rejime büyük kayıp verdirdiği belirtiliyor. Muhalifler, rejim kontrolünde bulunan Hama kırsalındaki Ankavi, Kahira, Manara ve Tel zecren ile Idlib güneyindeki Hallube, Kukfin, Kefer avid, Sfuhen ve Fattere köylerini ele geçirdi.

TELSİZ KONUŞMASI ORTAYA ÇIKTI

TSK’nın, iki Su-24 uçağı vurduğu anlarda pilotlara ulaşmak isteyen rejim telsizcisine yanıtı, muhaliflerin telsizcisi verdi.

AA’nın ulaştığı telsiz konuşması kayıtlarına göre, ilk olarak rejimin kontrol kulesi görevlisi, düştüğü yönünde bilgiler olan uçaklarla bağlantı kurmak için art arda anonslar yaptı.

Zehebi, Fıddı ve Riyah kodlarıyla seslenerek 3 uçağın havada olduğunu zanneden rejim görevlisinin anonslarının arasına muhaliflere ait uçak gözlemevinin telsizcisi girdi. Muhalif telsizci, “Vuruldu. Vuruldu. Vuruldu.” anonsu yaptı.

KORAL KÖR ETTİ F-16 VE SİHA VURDU

Rejim radarında görünmemek için kendi radarını kapatan F-16 pilotu, HİK uçağından gelen görüntüyü kullanarak iki Su-24 uçağını düşürdü.
ASELSAN’ın ürettiği elektronik harp sistemi Koral’ın kör ettiği rejim hava savunma sistemleri, F-16 ve SİHA’lar tarafından imha edildi.

 

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI