Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bugün Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi’nin (IGEXX 2026) açılışında Türkiye’nin dijital ticaret hedeflerini açıkladı.
Bolat, Türk şirketlerinin küresel pazarlara daha hızlı ulaşması için e-ihracat desteklerinin genişletildiğini belirterek, 2026 sonunda e-ihracat hacminin 6 milyar doların üzerine çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.
HEDEF 6 MİLYAR DOLARIN ÜZERİ
Bolat, e-ihracatın Türkiye’nin ihracat stratejisinde önemli bir alan hâline geldiğini belirtti.
Firmaların dijital ticarete girişini kolaylaştırdıklarını söyleyen Bolat, finansman, lojistik, dijital pazaryerleri ve tanıtım alanlarında verilen desteklerin güçlendirildiğini ifade etti.
YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ İHRACAT ARAÇLARI
Ticaret Bakanlığının dijital ihracat altyapısına ilişkin çalışmalarına da değinen Bolat, E-Kolay İhracat Platformu ile yapay zekâ destekli araçların ihracatçıların kullanımına sunulduğunu söyledi.
Bu sistemlerle firmaların doğru pazara, müşteriye ve satış kanalına daha hızlı ulaşmasının amaçlandığını belirtti.
50 ULUSLARARASI PAZARYERİ İSTANBUL’DA
Bolat’ın verdiği bilgilere göre IGEXX 2026 kapsamında yaklaşık 50 uluslararası pazaryeri, 10 e-ticaret paydaşı ve 110’dan fazla konuşmacı İstanbul’da buluştu.
Zirvede 50’yi aşkın oturum ve 7 atölye düzenlenmesi, ayrıca 2 bin 500’ün üzerinde ikili iş görüşmesi gerçekleştirilmesi planlanıyor.
TÜRK MARKALARINA YENİ PAZAR HEDEFİ
Bolat, Türkiye’nin üretim ve ihracat kapasitesini dijital ticaretle birleştirerek Türk firmalarının küresel pazarlardaki payını artırmayı hedeflediklerini söyledi.
“Ticaretin tarihi bu topraklarda yazıldı” diyen Bolat, Türkiye’nin dijital ticaretin geleceğinde de daha güçlü bir konum elde etmesi için çalıştıklarını belirtti.
“DAHA FAZLA ÜRETEN VE İHRAÇ EDEN TÜRKİYE”
Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye Yüzyılı kapsamında üretim ve ihracatın artırılmasının yanı sıra Türk markalarının uluslararası pazarlarda daha görünür hâle gelmesinin hedeflendiğini ifade etti.
Bolat, IGEXX 2026’nın Türk şirketleri açısından yeni pazarlar ve uluslararası iş birlikleri oluşturmasını beklediklerini kaydetti.