Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Bakan Gürlek: “Anayasa ülkemize dar gelmektedir”

Adalet Bakanı Akın Gürlek, yeni anayasa gündemine ilişkin konuştu. Gürlek, mevcut Anayasa’nın Türkiye’ye “dar geldiğini” belirterek yeni anayasa çağrısı yaptı.

GÜNDEM 15.10.2026 00:48 Meryem Velieceoğlu Okuma Süresi: 3 dk
Bakan Gürlek: “Anayasa ülkemize dar gelmektedir”
Paylaş:
N

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulunun Çankaya Köşkü’nde düzenlediği “Türkiye’nin Yeni Anayasa Gündemi” toplantısında yeni anayasa çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Gürlek, Türkiye’nin çağın ihtiyaçlarına cevap verecek yeni ve demokratik bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

“1982 ANAYASASI HALA YÜRÜRLÜKTEDİR”

1982 Anayasası’nın hazırlanma sürecini eleştiren Gürlek, anayasanın 12 Eylül 1980 darbesinin ardından oluşturulduğunu belirtti.

Gürlek, yeni anayasanın geniş katılımlı ve demokratik bir süreçle hazırlanması gerektiğini savunarak şunları söyledi:

“Oysa bir anayasanın meşruluğunu, demokratikliğini ve toplum tarafından benimsenmesini sağlayan husus sadece içeriğinin özgürlükçü ve demokratik olması değil, hazırlanma yönteminin de katılımcı, uzlaşmacı ve demokratik olmasıdır. Darbenin üzerinden 46 yıl geçmiş olmasına rağmen, darbe ürünü olan 1982 Anayasası maalesef hala yürürlüktedir. 12 Eylül darbesinin otoriter ve antidemokratik gölgesinden kurtulmak için tamamen milli iradeden doğan, geniş katılımlı, çoğulcu, özgürlükçü, baştan sona milletin temsilcilerinin hazırlayacağı yeni anayasaya ihtiyaç bulunmaktadır”

“ANAYASA ADETA YAMALI BOHÇAYA DÖNMÜŞTÜR”

Anayasa’da yıllar içinde yapılan değişikliklere değinen Gürlek, mevcut metnin sistematiğinin bozulduğunu savundu.

Gürlek şu ifadeleri kullandı:

“Anayasa'nın ilk yürürlük tarihinden son değişiklik tarihine kadar yapılan değişiklikler nedeniyle Anayasa'nın sistematiği bozulmuş, birçok hüküm arasında uyum kaybolmuş ve Anayasa adeta yamalı bohçaya dönmüştür. Öte yandan bilim ve teknolojinin yanı sıra siyasi ve sosyal yapılarda da köklü değişikliklerin yaşandığı bir dönemden geçmekteyiz. Bugün gelinen noktada Anayasa ülkemize dar gelmektedir. Türkiye Yüzyılı'nda, Türkiye'nin, askeri müdahale etiketini üzerinden atmış, çağın ihtiyaçlarına cevap veren demokratik yeni bir anayasaya ihtiyacı vardır.”

“TOPLUMA DİNAMİZM KATAN BİR ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR”

Yeni anayasanın temel yaklaşımına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gürlek, insanı önceleyen ve toplumun farklı kesimlerini kapsayan bir metin hedeflediklerini söyledi.

Gürlek şöyle konuştu:

“Bizim ihtiyaç duyduğumuz anayasa, lafzı, ruhu, hacmiyle milletimizin dünyaya ve hayata bakışına, ülkemizin birikimine ve hedeflerine uygun bir anayasadır. Toplumun gerisine kalan değil, insanı önceleyen, topluma dinamizm katan bir anayasaya ihtiyaç vardır. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi Türkiye Yüzyılı hedefimizin unsurlarından biri olan yeni anayasayı milletimize kazandırana kadar çalışmayı, gayret etmeyi, mücadele etmeyi asla bırakmayacağız. Ülkemizi yeni, sivil, demokratik, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasaya kavuşturacağız.”

Gürlek, yeni anayasanın farklılık gözetmeksizin bütün vatandaşları kapsayan bir yapıda olması gerektiğini de ifade etti.

“MİLLİ BİR ANAYASAL MUTABAKAT SÖZLEŞMESİNİ ORTAYA KOYMAMIZ ŞART”

Türkiye’nin yeni bir anayasa ihtiyacı bulunduğunu savunan Gürlek, bu süreçte farklı kesimlerin katkısının önemine dikkat çekti.

Bakan Gürlek, “Milletimize borcumuz olan daha demokratik, daha insancıl ve daha huzurlu yarınları taahhüt altına alan milli bir anayasal mutabakat sözleşmesini ortaya koymamız şarttır” dedi.

UÇUM: “YENİ ANAYASA HEPİMİZİN MİLLİ MESELESİDİR”

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum da yeni anayasa gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Uçum, “Zaman zaman yeni anayasanın bir ihtiyaç olup olmadığı gündeme getiriliyor. Vurgulamak isterim ki yeni anayasa aktüel siyasetin ötesinde Türkiye'nin nesnel ihtiyacıdır. Yeni anayasa kimsenin şahsi konusu değil, hepimizin milli meselesidir” ifadelerini kullandı.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Fatih’te acı olay: Su birikintisine basan çocuk yaşamını yitirdi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Fatih’te acı olay: Su birikintisine basan çocuk yaşamını yitirdi
WhatsApp
İhbar Hattı