İçişleri Bakanlığı, İzmir Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit’in geçici tedbir olarak görevden uzaklaştırıldığını açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Yiğit hakkında “rüşvet vermek” suçundan yürütülen soruşturma kapsamında adli kontrol kararı verildiği belirtildi.
ADLİ KONTROL KARARI SONRASI GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI
Açıklamada, Seferihisar Sulh Ceza Hakimliğinin 28 Haziran 2026 tarihli kararıyla Onur Yiğit hakkında “konutu terk etmemek” suretiyle adli kontrol uygulanmasına hükmettiği ifade edildi.
Bu kararın ardından İçişleri Bakanlığı, Yiğit’in görevden uzaklaştırılmasına karar verdi.
KARAR GEÇİCİ TEDBİR OLARAK ALINDI
Bakanlık, görevden uzaklaştırma işleminin geçici bir tedbir niteliğinde olduğunu bildirdi.
Kararın, Anayasa’nın 127’nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47’nci maddesi uyarınca alındığı kaydedildi.
SORUŞTURMA RÜŞVET İDDİASIYLA YÜRÜTÜLÜYOR
Onur Yiğit hakkında yürütülen soruşturmanın “rüşvet vermek” iddiasına ilişkin olduğu belirtildi.
Soruşturma kapsamında daha önce Yiğit’in adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı kamuoyuna yansımıştı.
BAKANLIKTAN YAZILI AÇIKLAMA
İçişleri Bakanlığı açıklamasında, “Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit, hakkında ‘rüşvet vermek’ suçundan yürütülen soruşturma kapsamında Seferihisar Sulh Ceza Hakimliğinin 28.06.2026 tarihli ve 2026/63 sorgu numaralı kararı ile konutu terk etmemek suretiyle adli kontrol altına alınmasına karar verilmesi üzerine, Anayasa’nın 127’nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47’nci maddesi uyarınca geçici bir tedbir olarak İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılmıştır” denildi.
SÜREÇ YARGI AŞAMASINDA DEVAM EDECEK
Görevden uzaklaştırma kararının ardından soruşturma sürecinin yargı makamlarınca sürdürüleceği belirtildi.
Onur Yiğit hakkındaki iddialara ilişkin nihai değerlendirme, yargılama sürecinin ilerleyen aşamalarında yapılacak.