İstanbul 2 No'lu Baro Başkanlığı seçimlerinde sandıktan çıkan sonuç değişmedi. Hafta sonu gerçekleştirilen seçimde Rıza Saka'ya yalnızca 6 oy farkla kaybeden Ali Kasım Tuna'nın geçersiz oylar ve sandık sonuçlarına yönelik itirazı kesin olarak reddedildi.
Üsküdar 2. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının kararıyla birlikte seçim sonuçlarına ilişkin itiraz süreci sona erdi. Böylece 1022 oy alan Rıza Saka'nın baro başkanlığı seçimindeki galibiyeti kesinleşti.
6 OY FARKLA KAYBETTİ, SEÇİM KURULUNA BAŞVURDU
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde düzenlenen İstanbul 2 No'lu Baro 4. Olağan Seçimli Genel Kurulunda başkanlık için üç aday yarıştı.
İslami gruplar ve Milli Görüş kökenli avukatların desteklediği Rıza Saka 1022 oyla seçimi kazanırken, AK Parti ve MHP'nin desteklediği Ali Kasım Tuna 1016 oyda kaldı. Diğer aday Murat Güneş ise 51 oy aldı.
Seçimde 31 oyun geçersiz sayılması ve iki aday arasındaki farkın yalnızca 6 oy olması üzerine Tuna, sandık sonuçlarına itiraz etti.
DÖRT SANDIK İÇİN YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLDİ
Üsküdar 2. İlçe Seçim Kurulu, Tuna'nın başvurusu üzerine 1006, 1008, 1009 ve 1015 numaralı sandıklara ilişkin itirazları değerlendirdi.
Geçerli ve geçersiz oylara yönelik incelemede, seçim mevzuatına aykırı herhangi bir durum tespit edilmedi.
Kurul, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ve Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Kanunu Yönetmeliği kapsamında yaptığı değerlendirme sonucunda itirazların tamamını kesin olarak reddetti.
AK PARTİ İÇİNDE SEÇİM SONUCU TARTIŞMA YARATTI
AK Parti ve MHP'nin desteklediği Ali Kasım Tuna'nın seçimi kaybetmesi, AK Parti çevrelerinde de tartışmalara neden oldu.
Eski AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar, seçim sonucunun ardından yaptığı değerlendirmede, “Zaten 2 adet 2 Nolu Baro var, ikisinde de kayıbız.” ifadelerini kullandı.
AK Parti'nin eski yöneticilerinden Mücahit Birinci ise sonucu sorgulayarak, “AK Parti desteğine rağmen İstanbul 2 Nolu baroda kazanamamak mı? Yoksa; AK Parti desteklediği için 2 Nolu baroda kaybetmek mi?” diye sordu.
RIZA SAKA'NIN BAŞKANLIĞI KESİNLEŞTİ
İtirazın reddedilmesiyle İstanbul 2 No'lu Baro seçimindeki 6 oy farkı değişmedi.
Seçim Kurulunun kesin kararı sonucunda Rıza Saka'nın 1022 oyla kazandığı başkanlık seçimine ilişkin hukuki itiraz süreci tamamlandı.