Paniğe gerek yok: Çekirgeler gelmiyor

İran ve Irak'a ulaşan çekirge istilasının, Türkiye'ye de gelmesi beklendiğine yönelik iddiaların doğru olmadığı ifade ediliyor.
 Tarih: 13-03-2020 15:45:54
Paniğe gerek yok: Çekirgeler gelmiyor


Sosyal medyada paylaşılan iddiaya göre, İran ve Irak sınırına ulaşan çekirge istilasının sonraki durağı Türkiye olacak. Buna göre Afrika’dan başlayarak dünyaya yayılan ve 400 milyar bireyden oluşan sürünün ülkeye gelmesi bekleniyor. 

Teyit.org'un haberine göre, Binlerce çekirgenin yer aldığı bir video eşliğinde Twitter’da paylaşılan iddia, şimdiye kadar yaklaşık 5 bin kullanıcı tarafından beğenildi. İddia Habererk isimli site tarafından da haberleştirildi.

Ancak iddia doğru değil. Çöl çekirgesi olarak ifade edilen çekirge türü, İran Irak sınırında görülmüş. Ancak bahsi geçen yer, Türkiye’ye yaklaşık bin kilometre uzaklıkta bulunan güney sınırı. Ayrıca Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) konu hakkındaki raporlarına göre, Türkiye risk altında bulunan ülkeler arasında değil. 

RİSK YOK

Şubat 2020’den itibaren birçok Afrika ülkesini etkisi altına alan çöl çekirgeleri istilası hakkında, FAO’nun 10 Mart 2020’de yayınladığı güncel rapora ulaşılabiliyor. Raporda yer alan ve 2-9 Mart 2020 tarihleri arasında ülkelerdeki durumu gösteren haritaya göre, İran Irak sınırının güneyinde kalan bölgede yetişkin çekirge sürüleri var. Haritada Etiyopya, Suudi Arabistan ve Pakistan gibi ülkelerdeki son durumlar da işaretlenmiş.

Raporda çöl çekirgesi sürülerinin gelecek hareketlerini öngören bir projeksiyon da var. Mart Haziran 2020 tarihleri arasını kapsayan projeksiyona göre, çekirgelerin güzergahında Türkiye yer almıyor. 

Aynı raporda Şubat 2020 tarihli büyük ölçekli bir harita bulunuyor. FAO, haritadaki ülkeleri “Sakin”, “Dikkat”, “Tehdit” ve “Tehlike” olarak dört grupta sınıflandırmış. Türkiye bu sınıflandırmalardan hiçbirine konmamış. 

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI