Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Al Jazeera’ya verdiği röportajda Türkiye’nin dış politika gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile F-35 savaş uçaklarının teslimatı konusunda görüştüklerini belirterek, “Trump'tan F-35 savaş uçakları konusunda bir söz aldık ve bunu yerine getirmesini bekliyoruz” dedi.
SURİYE ZİYARETİ SİNYALİ
Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’nin istikrarını desteklemeye devam edeceğini belirterek önümüzdeki dönemde Suriye’yi ziyaret etmeyi planladığını söyledi.
Bölgedeki Kürtlerle ilişkilerin güçlendirileceğini ifade eden Erdoğan, Suriye’deki Kürtlerin de barış ve istikrardan pay alacağını belirtti.
MEKKE ANLAŞMASI VURGUSU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mekke Anlaşması’nın bölgesel güvenlik açısından önemli mesajlar verdiğini söyledi.
Anlaşmanın taraflardan birinin dış saldırıya uğraması durumunda ortak adımlar atılmasını öngördüğünü belirten Erdoğan, gelecekte başka ülkelerin de pakta katılabileceğini ifade etti.
GAZZE MESAJI
Erdoğan, Türkiye’nin Gazze’yi yalnız bırakmayacağını belirterek bölgeye destek vermeyi sürdüreceklerini söyledi.
Hamas’ın taahhütlerine uyduğunu savunan Erdoğan, İsrail’in ise savaşı sürdürdüğünü ifade etti.
AB ÜYELİĞİ ARTIK ÖNCELİK DEĞİL
Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine de değinen Erdoğan, AB’nin Türkiye’yi üyeliğe kabul etme konusunda istekli görünmediğini söyledi.
Erdoğan, Avrupa Birliği üyeliğinin artık Türkiye için öncelikli olmadığını belirterek, Türkiye’nin üyelik dışında kalmasının Avrupa’nın kaybı olacağını ifade etti.