Erzurum'da ilkbahar ve yaz döneminde etkili olan yağışlar sayesinde çiçeklenme süresinin uzaması, bal üretiminde tarihi rekor getirdi. İl Tarım ve Orman Müdürü Alpaslan Kenger, geçen yıl kovan başına 7-8 kilogram olan bal rekoltesinin bu yıl iki katına çıkarak 15 kilograma ulaştığını açıkladı.
ÇİÇEKLENME SÜRESİ UZADI, NEKTAR VERİMİ ARTTI
Geniş meraları ve zengin florasıyla gezgin arıcıların odağında yer alan Erzurum'da, mevsimsel yağışlar arıcılık sektörüne yaradı. Yağışlar sayesinde nektar toplama süresinin uzadığını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Alpaslan Kenger, bal sağımlarının tamamlanmak üzere olduğunu duyurdu. Yağışların bereketiyle çiçeklenmenin kesintisiz sürdüğünü vurgulayan Kenger, "Geçen yıl kovan başına verim 7-8 kilogram civarındaydı, bu yıl ise 15 kilogram rekolteye ulaştık. Bu bizim için çok ciddi bir artış" değerlendirmesinde bulundu.
HEDEF KOVAN SAYISINI VE ORGANİK ÜRETİMİ ARTIRMAK
Erzurum'un mevcut arıcılık potansiyeline ilişkin veriler de paylaşan Kenger, kentte yerleşik 134 bin arılı kovanın bulunduğunu, her sezon dışarıdan gelen gezgin arıcılarla birlikte yaklaşık 200 bin kovanın daha misafir edildiğini ifade etti. Bu kapasiteyi daha etkin kullanmayı hedeflediklerini aktaran Kenger, Tarım ve Orman Bakanlığı destekleriyle yetiştiricilere alet, ekipman ve ana arı kovanı tedariki sağlandığını belirtti. Öte yandan Çat ve Aşkale ilçelerinde yürütülen organik bal üretimi projelerinin de bakanlık desteğiyle yaygınlaştırıldığı kayıtlara geçti.