Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Fatma Betül Sayan Kaya'nın istifasını Erdoğan mı istedi?

Abdulkadir Selvi, Fatma Betül Sayan Kaya'nın istifasını Erdoğan'ın istediğini yazdı. Fon krizinde SPK ve Borsa İstanbul'un da incelenmesi çağrısı yaptı.

GÜNDEM 09.10.2026 13:47 Güncelleme: 09.10.2026 13:59 Dicle Toğal Okuma Süresi: 3 dk
Fatma Betül Sayan Kaya'nın istifasını Erdoğan mı istedi?
Paylaş:
N

Türkiye gündemindeki fon krizine ilişkin tartışmalar sürerken Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi'den dikkat çeken bir çıkış geldi. Krizin siyasi boyutunun öne çıkarıldığını belirten Selvi, finans piyasalarını denetleyen kurumların da mercek altına alınması gerektiğini savundu. Selvi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın süreçteki tutumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunurken Fatma Betül Sayan Kaya'nın istifasıyla ilgili de dikkat çeken bir iddia paylaştı.

FATMA BETÜL SAYAN KAYA'NIN İSTİFASINDA ERDOĞAN İDDİASI

Fon kriziyle bağlantılı olarak AK Parti içinde yaşanan gelişmelere değinen Selvi, Fatma Betül Sayan Kaya'nın görevinden ayrılmasının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talebiyle gerçekleştiğini öne sürdü. Selvi, Hürriyet'teki köşe yazısında, "Fatma Betül Sayan Kaya'nın istifasını isteyen Erdoğan'dı. AK Parti'yle ilişiğini kesti." ifadelerini kullandı. Yazar, Erdoğan'ın parti içindeki gelişmelere ilişkin açıklamalarını da hatırlatarak yanlış yapan isimlerle yolların ayrılacağı yönündeki mesajlarına dikkat çekti.

ERDOĞAN'IN MYK'DAKİ SÖZLERİNİ AKTARDI

Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti grup toplantısının ardından gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında fon krizini gündeme getirdiğini yazdı. Selvi'nin aktardığına göre Erdoğan, sorunun çözümü için gerekli talimatları verdiğini belirterek şunları söyledi:

"Ortada bir sorun var. Bu sorunu çözeceğiz. Siyasi hayatımızda biz bu tür şeyleri çok gördük. Bunu da çözeceğiz. Bu konuda en ufak bir tereddütünüz olmasın. Gereğinin yapılması için bütün talimatları verdim. Bunun idari ve siyasi tarafını ben yöneteceğim"

SPK VE BORSA İSTANBUL'U İŞARET ETTİ

Selvi'nin yazısında öne çıkan bir diğer başlık ise fon krizinde denetim sorumluluğu oldu. Krizin siyasi yönünün yoğun biçimde tartışıldığını belirten Selvi, SPK ve Borsa İstanbul'un süreçteki rolünün yeterince sorgulanmadığını savundu.

Selvi, "Kimse Borsa'nın ve SPK'nın neden gerekli denetimleri yapmadığını ve tedbir almadığını sorgulamıyor. Bu denetimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan mı yapacaktı?" sözleriyle iki kuruma yönelik denetim tartışmasını gündeme taşıdı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve Devlet Denetleme Kurulunun da SPK ile Borsa İstanbul'daki yapıyı incelemesini beklediğini ifade etti.

"2025 YILINDA BAZI ŞEYLERİN TERS GİTTİĞİ TESPİT EDİLMİŞ"

Fon krizine ilişkin daha önce uyarılar yapıldığını ileri süren Selvi, gerekli önlemlerin neden alınmadığının araştırılması gerektiğini belirtti. Selvi, "2025 yılında bazı şeylerin ters gittiği tespit edilmiş. Yabancı denetim kuruluşları dahi uyarmış. Peki bir buçuk yıl boyunca neden önlem alınmamış?" ifadelerini kullandı. Yazar, yaşananların arkasında organize bir yapı bulunduğunu iddia ederken bu yapının kurum içinden destek alıp almadığının da araştırılması gerektiğini savundu.

131 FONA TEDBİR, MAĞDURLARA ÖDEME

Fon krizinden etkilenenlere yönelik ödeme sürecine de değinen Selvi, 17 Eylül'de 131 fona tedbir getirildiğini, 8 Ekim itibarıyla ise 1 milyon liranın altındaki tutarlar için ödemelerin başladığını aktardı. ABD'deki Bernard Madoff dolandırıcılığıyla karşılaştırma yapan Selvi, 2008'de ortaya çıkan olayın ardından mağdurların kayıplarının yüzde 94'ünün ancak 2024 itibarıyla karşılandığını hatırlattı. Türkiye'de ödeme sürecinin daha kısa sürede başlatıldığını belirten Selvi, krizin çözümüne yönelik adımların sürdüğünü ifade etti.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Çerkezköy-Kapıkule Hattı’nda sona doğru
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çerkezköy-Kapıkule Hattı’nda sona doğru
WhatsApp
İhbar Hattı