ÖNER ÖRGÜT ÜYELİĞİ SUÇLAMASINI REDDETTİ
Yakup Öner, savunmasında hakkındaki örgüt üyeliği suçlamasını kabul etmedi. Belediye içindeki görev dağılımını anlatan Öner, kurumda farklı alanlarda yetkili kişilerin bulunduğunu söyledi. Öner, Fatih Keleş, Murat Ongun ve Ertan Yıldız’ın farklı yetki alanlarına sahip olduğunu ileri sürerek şunları söyledi: “Her biri kendi alanını koruyor, birbirlerinin alanına doğrudan müdahale etmiyorlardı. Ancak ihtiyaç olduğunda bu alanlar birbirine temas ediyordu.”
Öner, Murat Gülibrahimoğlu ve Adem Soytekin gibi isimlerin ise yapının dış bağlantıları arasında bulunduğunu duyduğunu belirtti. Bu kişiler hakkındaki bilgisinin duyumlara dayandığını da ifade etti.
İHALELERDE YÜZDE 7-10 PAY İSTENDİĞİNİ ÖNE SÜRDÜ
Öner’in savunmasında ihale süreçlerine ilişkin iddialar da yer aldı. Bazı firmalarla görüşmeler yapıldığını ve ihale bedelinin yaklaşık yüzde 7 ila 10’u oranında pay talep edildiğini firma sahiplerinden öğrendiğini söyleyen Öner, kendisinin bu süreçlerin içinde bulunmadığını savundu.
Seçim döneminde belediyeye iş yapan bazı firmalardan kart, nakit veya benzeri taleplerde bulunulduğunu öğrendiğini de ileri süren Öner, para işlerinin takibinin Fatih Keleş tarafından yürütüldüğünü düşündüğünü ifade etti. Öner, kendisinin Fatih Keleş’e bağlı çalışmadığını ve İBB Başkanı’nın teknik danışmanlığını yapan bir kamu görevlisi olduğunu savundu. Hakkındaki irtikap ve rüşvet iddialarını da reddetti.
SAVCILIK İFADELERİMİN ARKASINDAYIM
Çapraz sorguda Mahkeme Başkanı Selçuk Aylan, Öner’e daha önce etkin pişmanlık kapsamında verdiği ifadelerin doğru olup olmadığını sordu. Öner, önceki beyanlarının arkasında olduğunu söyledi.
Mahkeme Başkanı, Gülaylar grubuna ilişkin yaklaşık 22 milyon dolarlık maliyet iddiasını gündeme getirdi. Öner’in daha önce Ekrem İmamoğlu’na atfen söylediği “Başkan bir şey vermeden bu imarı alamazlar.” şeklindeki beyanını hatırlatan Aylan, ifadenin doğru olup olmadığını sordu. Öner, “Doğrudur.” yanıtını verdi. Yaklaşık 5 bin metrekare net konut alanının İBB’ye bırakılması üzerine şartlı bağış protokolü imzalandığı yönündeki önceki ifadesi de sorulan Öner, “Doğrudur. Savcılık ifadelerimin arkasındayım.” dedi.
13 MİLYON LİRALIK ÖDEME DE SORULDU
Duruşmada iş insanı Mehmet Faruk Baştürk’ün aldığı otelin onarım ruhsatı için kreş yapımına 13 milyon lira verilmesine ilişkin iddia da gündeme geldi. Öner, söz konusu paranın verildiğini bildiğini ancak ödemenin kaç taksitte gerçekleştirildiği gibi ayrıntıları bilmediğini söyledi. Görüşmelere İmamoğlu tarafından yönlendirildiğini öne süren Öner, kendi görevinin konuyu teknik bilgi, tecrübe ve mevzuat çerçevesinde değerlendirerek başkana aktarmak olduğunu savundu.
100 BİN DOLARLIK ÖDEME SORULDU
Öner’in çapraz sorgusunda en dikkat çeken başlıklardan biri ise yıllık 100 bin dolarlık ödeme iddiası oldu. Cumhuriyet savcısı, Öner’in Ekrem İmamoğlu ile yaptığı sözlü anlaşmayla yıllık 100 bin dolar “gayriresmi maaş” aldığı yönündeki önceki beyanını hatırlatarak ödemenin nasıl gerçekleştirildiğini sordu.
Öner, daha önce şirket sahibi olduğunu ve belirli bir yaşam standardı oluşturduğunu anlattı. Kurumda çalışmaya devam etmesi istendiğinde bu standardı değiştiremeyeceğini belirten Öner, bu nedenle yıllık 100 bin dolar talep ettiğini ve talebinin kabul edildiğini öne sürdü. Öner, paranın yaptığı işin şekli veya niteliğinden bağımsız bir maaş olduğunu savunarak ödeme yöntemine ilişkin, “Elden aldım. Poşette alıyordum.” dedi.
SERKAN YILDIZ’DAN 133 BİN LİRALIK ÖDEME İDDİASI
Duruşmada savunma yapan organizasyon firması sahibi Serkan Yıldız da ticari ilişkilerine ilişkin iddialarda bulundu. Yıldız, bir dönem ihalelerine girdiği birçok işi alamamaya başladığını, sektördeki kişilerden işlerin Emrah Bağdatlı üzerinden geçtiğini duyduğunu söyledi. Kendisine ulaşan ve Kültür AŞ çalışanı olduğunu düşündüğü bir kişinin ticari faaliyetleri ile alacaklarına kadar bilgi sahibi olduğunu öne süren Yıldız, daha sonra kendisine faturalar gönderildiğini anlattı. Yıldız, ticari faaliyetini ve alacaklarını riske atmamak amacıyla Ağustos 2024 civarında 75 bin ve 58 bin lira olmak üzere toplam 133 bin lira ödeme yaptığını, buna karşılık herhangi bir mal veya hizmet teslim edilmediğini savundu. O dönemde Kültür AŞ’den 15 milyon liradan fazla alacağı bulunduğunu belirten Yıldız, ödemeyi ticari faaliyetine devam edebilmek için yaptığını ileri sürdü
ÇAPRAZ SORGU DEVAM EDECEK
Yakup Öner’in çapraz sorgusunun tamamlanmaması üzerine mahkeme duruşmayı erteledi. Öner’in çapraz sorgusuna sabah saatlerinde devam edilmesine karar verildi.