Kamuoyunda “İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü” davası olarak bilinen ve 51'i tutuklu 414 sanığın yargılandığı davanın 80. duruşması devam ediyor. İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuksuz sanıkların savunmaları alınırken iş insanı Cem Çelik'in Dijital Deneyim Müzesi ve reklam ödemelerine ilişkin beyanları öne çıktı.
BU OLUŞUMA FİNANSMAN SAĞLAMADIM
Tutuksuz sanık Cem Çelik, herhangi bir örgüte finansman veya başka bir destek sağlamadığını savundu. Dijital Deneyim Müzesi'nin inşaat giderlerini karşılayan taraf olduklarını belirten Çelik, alacaklarını tahsil edememeleri üzerine hukuki yollara başvurduklarını söyledi. Çelik, proje kapsamında bedeli karşılanmayan harcamalarının yaklaşık 30 milyon lira olduğunu ifade etti.
MURAT ONGUN'UN TALİMATI OLDUĞUNU BELİRTTİ
Çelik, 2024 yılı başında Murat Abbas'ın Dijital Deneyim Müzesi, Şerefiye Sarnıcı ve Panorama 1453 Müzesi için reklam ve etkinlik çalışmaları yapılacağını ve paylaşım oranı nedeniyle kendilerinden 10 milyon lira istendiğini öne sürdü. Bu talebe karşı çıktığını anlatan Çelik, "Murat Abbas, bunun yukarıdan istendiğini söyledi. Kimi kastettiğini sorduğumda da Murat Ongun'un talimatı olduğunu belirtti." dedi.
Çelik, sözleşmelerin feshedilebileceğinin kendisine söylenmesi üzerine 12 milyon 687 bin liralık ödeme yaptığını savundu. Söz konusu paraların reklam çalışmalarında kullanılmadığını sonradan öğrendiklerini ileri süren Çelik, fatura düzenleyen 3 şirket hakkında savcılığa başvurduklarını söyledi.
SAVCIDAN MURAT ONGUN SORUSU
Duruşmada savcı, Çelik'e Murat Ongun'un Kültür AŞ'deki konumunu da sordu. Çelik bu soruya, "Bizim bildiğimiz Murat Bey, her zaman işte Başkan'ın yanındaki ikinci adam ya da sağ kolu gibi görünürdü. O yüzden de benim kalkıp 'Murat Bey, bu toplantıda ne arıyor?' sorusunu sorma hakkım olacak bir durum değildi." yanıtını verdi.
Çelik ayrıca Dijital Deneyim Müzesi'ne ilişkin ihale ve maliyetler konusunda da çeşitli iddialarda bulundu. Savcının giderlerin yüksek gösterilip gösterilmediğine ilişkin sorusuna ise "Benim tahminim böyle çünkü o yapılan ihalenin, bizim inşaatını yaptığımız Dijital Deneyim Müzesi'nin inşaatına hiçbir şekilde harcanmadığını biliyorum." karşılığını verdi.
DİĞER SANIKLAR DA SUÇLAMALARI REDDETTİ
Duruşmada savunma yapan Medya AŞ İç Yapımlar Koordinatörü Nazlı Dalar da reklam alanları, gelir süreçleri ve ihaleler konusunda görev veya karar alma yetkisinin bulunmadığını belirterek hakkındaki suçlamaları reddetti.
Şirket muhasebecisi Mete Sarısaltun ise iddianamede “rüşvet” suçlamasına konu edilen eylemle ilgisinin, çalıştığı şirket adına imzalandığı öne sürülen sözleşmeye dayandırıldığını savundu. Sarısaltun, "Ben sadece bir muhasebeciyim." diyerek beraatini talep etti. Davanın 80. duruşması, tutuksuz sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.