İBB’ye yönelik davada 53’ü tutuklu 436 sanığın yargılanmasına devam edildi. Ekrem İmamoğlu, savunmasının üçüncü gününde önceki AK Parti dönemindeki İBB uygulamalarına ilişkin çeşitli iddialar gündeme getirirken, imar politikaları ve kent planlaması üzerinden eleştirilerde bulundu.
İmamoğlu, İstanbul’da bazı projeler üzerinden imar artışları yapıldığını savunarak, “İstanbul tamamen tarumar” ifadesini kullandı. İmamoğlu ayrıca kendisi ve çalışma arkadaşlarının kent suçlarına karşı mücadele ettiğini ileri sürdü.
“İSTANBUL TAMAMEN TARUMAR”
Savunmasında İstanbul’daki yapılaşma ve imar uygulamalarına değinen İmamoğlu, Zeytinburnu, Bakırköy ve Fikirtepe gibi bölgeleri örnek gösterdi.
İmamoğlu, geçmiş dönem projelerinin incelenmesini istediğini belirterek, “Ya bir analiz yapın bakalım en azından gözünüze çarpan, İstanbul tamamen tarumar” dedi.
AK PARTİ DÖNEMİNE İLİŞKİN İDDİALARINI SIRALADI
İmamoğlu, savunmasında AK Parti döneminde İBB’de gerçekleştirildiğini öne sürdüğü bazı işlemlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Başakşehir’de askeri alan niteliğindeki bir taşınmazın satın alınması, KİPTAŞ’ın arsa alımı ve Fatih Vatan Caddesi’ndeki bir taşınmazın satın alınması gibi dosyaları örnek gösteren İmamoğlu, bu işlemlerde kamu zararı oluştuğunu savundu.
“BEN VE YOL ARKADAŞLARIM KENT SUÇLARINA ENGEL OLDUK”
İmamoğlu, kendi dönemlerinde kent planlamasında farklı bir anlayış benimsediklerini savunarak şu ifadeleri kullandı:
“Ben ve yol arkadaşlarım kent suçlarına engel olduk. Kentlerimizin sağlıklı ve güvenli gelişmesi için görevimizi ifa ettik.”
İmamoğlu, şehir plancılarının planlama süreçleri ve bilimsel itirazlarla bazı projelerin önüne geçtiğini de belirtti.
2 BİN 278 PARSEL İDDİASI
İmamoğlu, 2009-2019 yılları arasındaki imar kararlarına ilişkin de rakamlar paylaştı.
Bu dönemde 2 bin 278 parselde imar artışı veya imarsız alanların imara açıldığını ileri süren İmamoğlu, söz konusu uygulamaların planlama ilkeleri ve deprem gerçeği gözetilmeden yapıldığını savundu.
“İFTİRANAMENİN ÇÖP OLDUĞUNU HERKES GÖRDÜ”
İmamoğlu, dava kapsamında yol arkadaşlarının da savunma yaptığını hatırlatarak iddianameye tepki gösterdi.
“Şehircilik anlayışımızın kişilere rant değil tüm milletimize fayda olduğunu, İstanbul'un silüetine ihanet edilen dönemden, Mimari Estetik Komisyonuyla birlikte İstanbul'u korumaya yönelik atılan adımları anlattılar. Ve her anlatıyla bir iftiranamenin önümüze koyulduğunu ve aslında çöp olduğunu herkes gördü” dedi.
CANLI YAYIN ÇAĞRISINI YİNELEDİ
Duruşmaların canlı yayımlanması gerektiğini savunan İmamoğlu, Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce bu konuda yaptığı açıklamalara da değindi.
İmamoğlu, duruşmaların kamuoyuna açık biçimde yayımlanması halinde davaya ilişkin iddiaların daha net görüleceğini savundu.
“RANT AMAÇLI TEK BİR İMAR DEĞİŞİKLİĞİ BİLE YAPMADIK”
İmamoğlu, kendi yönetimleri döneminde rant amacıyla imar değişikliği yapılmadığını söyledi.
Kamuya ait alanların vatandaşların kullanımına açıldığını ifade eden İmamoğlu, Atatürk Kent Ormanı ve Büyükdere Fidanlığı gibi alanları örnek gösterdi.
DURUŞMA YARIN DEVAM EDECEK
İmamoğlu’nun üçüncü gün savunması saat 17.59’da sona erdi. Duruşmaya yarın saat 10.30’da devam edilecek. Savunmanın ardından sorguya geçilmesi ve tahliye değerlendirmesi yapılması bekleniyor.