IRAK - 1 hafta sonra geri döndüler

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon, Irak’taki faaliyetlerinin yeniden başladı.
 Tarih: 16-01-2020 11:10:15   Güncelleme: 16-01-2020 14:50:15
IRAK - 1 hafta sonra geri döndüler

Birleşik Görev Gücü'nde görevli iki ABD’li subay, IŞİD karşıtı Uluslararası Koalisyonun Irak’taki faaliyetlerine 15 Ocak Çarşamba günü itibariyle yeniden başladığını duyurdu.

Koalisyon geçtiğimiz hafta Irak’ta tırmanan ABD-İran gerginliği nedeniyle ülkedeki faaliyetlerini askıya aldığını açıklamıştı.

Birleşik Görev Gücü’nden yapılan açıklamada, şöyle denilmişti:

"Şu anda tamamen koalisyon kuvvetlerinin konuşlu olduğu üsleri korumaya odaklandık. Bu da bizim ortaklarımızın eğitim faaliyetlerini yürütme ve IŞİD ile mücadelede onlara destek verme konusunda kapasitemizi sınırlandırmıştır. Bu yüzden gözden geçirmek üzere tüm faaliyetlerimizi askıya aldık."

Koalisyonun Irak halkının ve hükümetinin güçlü bir ortağı olduğu belirtilen açıklamada, tüm dikkatlerini IŞİD ile mücadeleye tekrar çevirmeye hazır oldukları ifade edilmişti.

New York Times gazetesine konuşan iki ABD'li askeri yetkili, ABD güçlerinin, Irak'ta İran'la yaşanan gerginliğin ardından askıya alınan IŞİD'e karşı ortak operasyonlara yeniden başladığını söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen ABD'li bir yetkili, Irak ve ABD güçlerinin IŞİD'e karşı bazı ortak operasyonlar düzenlemeye başladıklarını, ancak bunların sayısının önceki dönemlere kıyasla fazla olmadığını ifade etti.

IRAK’TA GERİLİM

ABD, 3 Ocak'ta Bağdat Havalimanı'nda İran Devrim Muhafızları'na (Pasdaran) bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis'i drone saldırısı düzenleyerek öldürmüştü.

İran, 8 Ocak'ta ABD'nin Irak'taki Ayn el Esad Hava Üssü ile Erbil’deki üssünü onlarca balistik füzeyle vurarak misillemede bulunmuştu.

Irak Meclisi, 5 Ocak'ta düzenlediği olağanüstü oturumda, ABD dahil ülkedeki tüm yabancı güçlerin askeri varlığının sonlandırılması kararı almıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise gündemlerinde "Irak'tan çekilme" konusunun olmadığını açıklamıştı.

OBAMA ASKERLERİ ÇEKMİŞTİ

ABD, 2003'te Saddam rejimini devirmek için işgal ettiği Irak'ta Aralık 2011'e kadar varlık göstermiş, bu tarihten sonra dönemin ABD Başkanı Barack Obama'nın talimatı üzerine tüm askerlerini Irak'tan çekmişti.

IŞİD'in 10 Haziran 2014'te ortaya çıkmasından sonra Bağdat hükümetinin çağrısı üzerine ABD, Irak’a yeniden asker göndermişti.

ABD’nin Irak'ın farklı bölgelerindeki 9 askeri üssünde 5 bin dolayında askeri görev yapıyor.

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI