Kosova'da cumhurbaşkanlığı koltuğunun el değiştirmesinin ardından Ankara'dan yeni yönetime ilk mesaj geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 73 yaşında ülkenin üçüncü kadın cumhurbaşkanı seçilen Justina Shiroka Pula'ya tebrik mektubu gönderdi.
Kosova Cumhurbaşkanlığının açıklamasına göre Erdoğan, mektubunda Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkilerin yeni dönemde daha da gelişeceğine olan inancını dile getirdi.
ERDOĞAN'DAN YENİ CUMHURBAŞKANINA TEBRİK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk halkı ve şahsı adına Justina Shiroka Pula'yı tebrik ederek yeni görevinde başarılar diledi.
İki ülke arasındaki çok boyutlu işbirliğine dikkat çeken Erdoğan, mevcut ilişkilerin Shiroka Pula'nın görev süresince güçlenerek devam etmesini beklediğini ifade etti.
BÖLGESEL BARIŞ VE İSTİKRAR VURGUSU
Erdoğan'ın mektubunda öne çıkan başlıklardan biri de Balkanlar'daki barış ve istikrar oldu.
Türkiye ile Kosova arasındaki işbirliğinin yalnızca iki ülkeyle sınırlı kalmayacağını belirten Erdoğan, bu ortaklığın bölgesel huzur ve güvenliğe katkısının artarak sürmesini temenni etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, mektubunun sonunda Shiroka Pula'ya sağlık ve mutluluk, Kosova halkına ise esenlik ve refah dileklerini iletti.
81 MİLLETVEKİLİNİN OYUYLA SEÇİLDİ
Kosova Meclisinde 6 Ekim'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde Justina Shiroka Pula, 120 sandalyeli parlamentoda 81 milletvekilinin desteğini aldı.
73 yaşındaki Shiroka Pula, böylece 2008'de bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın üçüncü kadın cumhurbaşkanı oldu.
Ülkede daha önce cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Vjosa Osmani'nin beş yıllık görev süresi 4 Nisan'da sona ermişti.
AKADEMİSYENLİKTEN CUMHURBAŞKANLIĞINA
Ekonomi alanındaki akademik çalışmalarıyla tanınan Justina Shiroka Pula, Kosova siyasetinde de çeşitli görevler üstlendi.
2008-2011 yılları arasında Enerji ve Madencilik Bakanı olarak görev yapan Shiroka Pula, 2011-2014 döneminde milletvekilliği yaptı.
Aralık 2025'te Kosova Bilimler ve Sanatlar Akademisi Başkanlığına seçilen Shiroka Pula, şimdi ülkenin en üst makamında görev yapacak.