Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Maltepe'deki bina faciasında bilirkişi raporu: 4 kat kaçak çıktı

İstanbul'un Maltepe ilçesinde 5 kişinin hayatını kaybettiği bina çökmesine ilişkin bilirkişi ön raporu tamamlandı.

GÜNDEM 09.10.2026 13:56 İlayda Arslan Okuma Süresi: 2 dk
Maltepe'deki bina faciasında bilirkişi raporu: 4 kat kaçak çıktı
Paylaş:
N

İstanbul'un Maltepe ilçesine bağlı Cevizli Mahallesi'nde 5 kişinin yaşamını yitirdiği bina çökmesine ilişkin yürütülen soruşturmada bilirkişi ön raporu hazırlandı.

Raporda, binanın yapım sürecindeki ruhsat ihlalleri ve sorumlulara ilişkin tespitlere yer verildi.

BİNANIN 4 KATI RUHSATA AYKIRI ÇIKTI

Bilirkişi incelemesinde, binaya sonradan eklenen 3, 4, 5 ve 6'ncı katların yapı ruhsatına aykırı olduğu belirlendi.

Söz konusu dört katın ruhsat dışında inşa edildiği ve binanın çöktüğü tarihte de mevcut olduğu tespit edildi.

YIKIM KARARI ALINDI ANCAK UYGULANMADI

Ön raporda, ruhsata aykırı olarak inşa edilen dört kat için daha önce yıkım kararı verildiği ortaya konuldu.

Ancak alınan kararın uygulanmadığı ve ruhsatsız bölümlerin kullanılmaya devam ettiği belirlendi.

Bilirkişi raporunda, binanın çökmesine ilişkin değerlendirmelerde ruhsata aykırı imalatlara dikkat çekildi.

MİMAR, BİNA SAHİPLERİ VE MÜTEAHHİTLER KUSURLU BULUNDU

Bilirkişi ön raporunda, binanın yapımında ve sorumluluk süreçlerinde görev alan birden fazla kişi hakkında kusur tespitinde bulunuldu.

Binanın mimarı, yapı sahipleri, müteahhitleri ve inşaat sürecinde şantiyeden sorumlu kişinin kusurlu olduğu yönünde değerlendirmelere yer verildi.

Olayla ilgili soruşturma kapsamında daha önce iki kişinin gözaltına alındığı, bu kişiler arasında mimar ve şantiye şefinin bulunduğu bildirilmişti.

5 KİŞİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİ ENKAZDA ÇALIŞMALAR SONA ERDİ

İstanbul Valiliği, Cevizli Mahallesi'ndeki bina çökmesinin ardından başlatılan arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.

Valilik açıklamasına göre, enkaz altında kalan son kişinin cansız bedenine saat 06.15'te ulaşıldı.

Beş kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili soruşturma sürerken bilirkişi ön raporundaki tespitler de soruşturma dosyasına girdi.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
İstanbul'da akılalmaz olay! 1 yılda 337 kez hastaneye gitti
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İstanbul'da akılalmaz olay! 1 yılda 337 kez hastaneye gitti
WhatsApp
İhbar Hattı