17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde ağır hasar gören Kocaeli ve Sakarya'da, depremde yakınlarını kaybedenler mezarlık ziyaretleri gerçekleştirerek anma etkinliklerine katıldı. Kocaeli'de, aileler sabahın erken saatlerinden itibaren Saraylı Mahallesi'ndeki 17 Ağustos Mezarlığı'na gelerek, 27 yıl önce yaşamlarını yitiren yakınları için dualar etti. Gölcük Belediyesi, mezarlıkta düzenlediği anma programında Kur'an-ı Kerim okundu ve dualar edildi.
PROTOKOL ÜYELERİ KATILDI
Törene, depremde yakınlarını kaybedenlerin yanı sıra İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Cangir, Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Berna Abiş, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, askeri erkan ve çeşitli siyasi parti ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katıldı.
Depremde annesi, kız kardeşi, eniştesi ve üç yeğenini kaybettiğini belirten 72 yaşındaki Salih Topsakal, AA muhabirine verdiği demeçte, 27 yıl önce Derince'de bir yakının düğününde yaşadığı olayı anlattı. Düğüne gitmediği için üzüntü içinde olduğunu ifade eden Topsakal, “Gece bir rüya gördüm, denizden korktum, o nedenle düğüne gelemedim.
Derince'ye döndüğümde, deprem oldu ve tüm ailemle birlikte onları kaybettim. Acımız hala taze.” dedi.
SAKARYA'DA ANMA TÖRENİ
Sakarya'da da, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde yaşamını yitirenler, mezarları başında dualarla anıldı. Depremin 27. yılında Serdivan Mezarlığı'ndaki deprem şehitliği için düzenlenen anma etkinliği, saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Serdivan Belediye Başkanı Osman Çelik, törende yaptığı konuşmada, afette hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek, o dönemdeki arama kurtarma koşullarının yetersizliğine vurgu yaptı. Çelik, deprem felaketlerinin bir daha yaşanmaması için önlem alınmasının önemine değinerek, Serdivan Belediyesi tarafından başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi.
“Bir yıl içinde tamamlanacak proje ile hak sahiplerine sağlam ve güvenli binaları teslim edeceğiz. İlçe içerisindeki 1999 Marmara Depremi'ni yaşamış 4-5 katlı 465 binanın röntgenini çektik. Hak sahiplerine gerekli bilgileri aktardık.” diyen Çelik, “Daha güvenli ve yaşanabilir binalar inşa etmemiz gerek.
Belediye olarak bunun hazırlığını yaptık.” açıklamasında bulundu. Programda, depremde hayatını kaybedenler için dualar edilirken katılımcılara helva ikramı yapıldı. Ayrıca, deprem sonrası çekilen görüntülerin izletildiği etkinlikte, protokol üyeleri ve depremde yaşamını yitirenlerin yakınları mezarlıklara çiçek bıraktı ve dua etti.