Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

MSB açıkladı: 12 milyon metrekarelik Ay Yıldız Karargahı yükseliyor

Milli Savunma Bakanlığı, yapımı süren Ay Yıldız Müşterek Karargahı'nın tamamlandığında 12 milyon metrekarelik alanıyla Pentagon'un 3, NATO Karargahı'nın ise 4 katı büyüklüğe ulaşacağını açıkladı. Proje, Türkiye'nin en büyük savunma altyapı yatırımlarından biri olacak.

GÜNDEM 09.07.2026 18:43 Melisa Altuntaş 104 okuma Okuma Süresi: 2 dk
MSB açıkladı: 12 milyon metrekarelik Ay Yıldız Karargahı yükseliyor
Paylaş:
N

Türkiye, savunma altyapısında tarihi öneme sahip projelerden biri olan Ay Yıldız Müşterek Karargahı'nın inşasını sürdürüyor. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türk bayrağındaki ay ve yıldızdan ilham alınarak tasarlanan karargaha ilişkin dikkat çeken bilgiler paylaşıldı.

12 MİLYON METREKARELİK DEV YERLEŞKE

Açıklamaya göre Ay Yıldız Müşterek Karargahı, toplam 12 milyon metrekarelik alanda inşa ediliyor. Bu büyüklük yaklaşık 1.680 futbol sahasına denk geliyor. Toplam 2 milyon metrekare inşaat alanına sahip projede şu ana kadar 1 milyon metrekarelik bölüm tamamlandı. Karargah tamamlandığında, ABD Savunma Bakanlığı'nın Pentagon binasının 3 katı, NATO Karargahı'nın ise 4 katı büyüklüğünde olacak.

DEVASA MÜHENDİSLİK PROJESİ

Projede toplam 19 milyon metreküp kazı gerçekleştirilecek.

İnşaat sürecinde:

  • 2 milyon metreküp beton kullanılacak.
  • 125 bin ton çelik ile Eyfel Kulesi'nde kullanılan çeliğin yaklaşık 22 katı kadar çelik projeye entegre edilecek.
  • Yerleşke içerisinde 25 kilometre uzunluğunda iç yol ağı oluşturulacak.

YEŞİL ALAN VE ALTYAPI DİKKAT ÇEKİYOR

Karargah yerleşkesinde çevre düzenlemesine de geniş yer verilecek.

Projede;

  • 1 milyon bitki ve ağaç
  • 2 milyon metrekare yeşil alan
  • 44 bin 800 kilometre kablo
  • 168 bin aydınlatma sistemi
  • 25 bin fiber optik kablo kapasitesi yer alacak.

Milli Savunma Bakanlığı, Ay Yıldız Müşterek Karargahı'nın tamamlanmasıyla birlikte Türkiye'nin komuta-kontrol altyapısının tek merkezde toplanacağını ve modern savunma ihtiyaçlarına uygun yeni bir karargah yapısına kavuşacağını belirtti.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Romanya faiz kararında frene bastı: Politika faizi yüzde 6,5'te kaldı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Romanya faiz kararında frene bastı: Politika faizi yüzde 6,5'te kaldı
WhatsApp
İhbar Hattı