Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

NATO Zirvesi öncesi tutuklanmışlardı: Üç ayın sonunda ilk duruşma

NATO Zirvesi öncesi operasyonda tutuklanan 6 insan hakları savunucusu, yaklaşık üç ay sonra 29 Eylül ve 2 Ekim'de ilk kez hâkim karşısına çıkacak.

GÜNDEM 28.09.2026 11:19 Nahibe Demirel 87 okuma Okuma Süresi: 2 dk
NATO Zirvesi öncesi tutuklanmışlardı: Üç ayın sonunda ilk duruşma
Paylaş:
N

Ankara'da NATO Zirvesi öncesinde düzenlenen operasyon kapsamında tutuklanan 6 insan hakları savunucusu, yaklaşık üç aylık tutukluluğun ardından ilk kez hâkim karşısına çıkacak. Dört kişinin duruşması 29 Eylül'de, iki kişinin duruşması ise 2 Ekim'de görülecek.

NE OLMUŞTU?

Ankara'da 7-8 Temmuz 2026 tarihlerinde düzenlenen NATO Zirvesi öncesinde kentte güvenlik önlemleri artırılmış, toplantı ve gösterilere yönelik kısıtlamalar uygulanmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde 23 Haziran sabahı polis ve jandarma ekipleri tarafından çok sayıda adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Başsavcılık, operasyonların çeşitli terör örgütlerinin ülke genelindeki eylem ve faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında gerçekleştirildiğini açıkladı.

İlk açıklamada 241 kişi hakkında gözaltı kararı verildiği ve 209 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu. Operasyonların devamında gözaltına alınanların sayısı 225'e yükseldi.

178 KİŞİ TUTUKLANDI

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin işlemlerinin ardından adliyeye sevkleri başladı. Sürecin sonunda en az 178 kişi “silahlı yasadışı örgüte üye olma” suçlamasıyla tutuklandı, 34 kişi hakkında ise ev hapsi kararı verildi.

Gözaltına alınanlar arasında insan hakları savunucuları, gazeteciler, avukatlar ve akademisyenler de bulunuyordu.

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) açıklamasına göre operasyonlarda dernek üyesi 16 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden 14'ü, 25 ve 26 Haziran'da iki ayrı soruşturma kapsamında tutuklandı.

14 KİŞİDEN 8'İ TAHLİYE EDİLDİ

Tutuklanan 14 kişiden 8'i ilerleyen süreçte savcılık ve mahkeme kararlarıyla tahliye edildi.

Tuğba Kahraman, Hale Nur Çetin, Mert Ahmet Aldemir, Şevin Özden, Emirhan Gedik ve Zehra Camcı'nın tutuklulukları ise devam etti.

Böylece haziran ayında başlayan soruşturma kapsamında tutuklanan dernek üyelerinden 6'sı yaklaşık üç ay sonra ilk duruşmalarına tutuklu olarak çıkacak.

İDDİANAMEDE NELER VAR?

Hazırlanan iddianamede, 6 isim hakkında “silahlı yasadışı örgüte üye olma” suçlaması yöneltildi.

Hak savunucularının katıldıkları çeşitli toplantı ve gösteriler de dosyada suçlamaya dayanak olarak gösterilen unsurlar arasında yer aldı. Dernek ise bunların barışçıl toplantı ve gösteriler olduğunu belirterek suçlamalara itiraz etti.

Savcılığın dosyadaki değerlendirmeleri ile sanıklar hakkındaki suçlamalar henüz kesinleşmiş bir mahkeme kararı niteliği taşımıyor.

DÖRT İSİM 29 EYLÜL'DE HÂKİM KARŞISINDA

Tuğba Kahraman, Hale Nur Çetin, Mert Ahmet Aldemir ve Şevin Özden'in ilk duruşmaları 29 Eylül'de Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Hale Nur Çetin'in duruşması saat 09.25'te, Tuğba Kahraman'ın 09.35'te, Mert Ahmet Aldemir'in 09.45'te ve Şevin Özden'in duruşması 09.55'te başlayacak.

İKİ İSİM 2 EKİM'DE HÂKİM KARŞISINA ÇIKACAK

Emirhan Gedik ve Zehra Camcı'nın ilk duruşmaları 2 Ekim'de Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacak.

Gedik'in duruşması saat 10.05'te, Camcı'nın duruşması ise 10.18'de başlayacak.

Duruşmalar öncesinde yapılan açıklamada, tutuklu isimlerin serbest bırakılması ve haklarındaki yargılamaların sona erdirilmesi talep edildi.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
25 ilde siber operasyon: 286 kişi tutuklandı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
25 ilde siber operasyon: 286 kişi tutuklandı
WhatsApp
İhbar Hattı